Veliki posjet i visokokvalitetna začinska paprika na ovogodišnjem Paprikafestu u Lugu

0
16

Začinjena jela, sajam, velik izbor kvalitetne paprike, fišijada, kulturni program i mnoštvo zainteresiranih – bila su obilježja 11. Paprikafesta, koji je održan za vikend.

Na razini Hrvatske Baranja ima najveću tradiciju uzgoja paprike. Ona je sastavni dio mađarske gastronomije, fiš i domaće kobasice i kulen bili bi nezamislivi bez ovog omiljenog začina. Što se proporcija tiče, u Lugu najviše ljudi proizvodi začinsku papriku zbog čega su lokalne organizacije – LD Fazan, Udruga mladih Lug, DZMH-Lug, Mađarsko kulturno društvo Petefi Šandor iz Luga, te DVD Lug odlučili dan sela održati u duhu paprike.

– Uzgoj začinske paprika ima dugu povijest u Baranji, a Lug u tome igra najveću ulogu. To se odražava i na našem sajmu, gdje mnogi lokalni proizvođači iza 40 štandova nude svoj proizvod – rekao je predsjednik ogranka DZMH-a u Lugu i Udruge mladih  Lug, Erik Munk, koji je ujedno i glavni organizator programa.

Sajam i bogata ponuda gastronomskih specijaliteta

Sajam je bio je otvoren oba dana, u subotu i nedjelju. Većinom se nudila začinska paprika i ostali proizvodi od paprike. Ovdje smo upoznali 72-godišnju tetu Rožu Ferenc koja se proizvodnjom paprike bavi već 50 godina. Svake godine prisustvuje festivalu, a iza njezinog štanda su unuci prodavali proizvod.

– Mislili smo da će biti manja gužva zbog epidemije, no ugodno smo iznenađeni – rekla je teta Roža i dodala da su njezini unuci do subote popodne prodali 50 kilograma paprike.

Osim proizvoda od paprike bila je široka paleta rukotvorina, ali i gastronomskih specijaliteta poput langošice, kolača sa žara, kolača i vina. Tko je želio nešto “ozbiljnije” pojesti, morao je stati u red kod štanda lovaca.

Jankovics: “Najveće postignuće festivala je to što uspješno kombinira gospodarsku aktivnost i očuvanje tradicije”

Na subotnjem kulturnom programu organizatori su dali priliku mađarskim folklornim skupinama da predstave svoje koreografije. Svečanom otvorenju su nazočili saborski zastupnik i predsjednik DZMH, Robert Jankovics, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Béla Gárdos, izvršni predsjednik DZMH, Oliver Matijević, saborski zastupnik, Goran Ivanović, načelnik Općine Bilje i njegov zamijenik, Željko Cickaj i Gabor Varga te predsjenik Vijeća Općine Bilje, Srećko Tatarević. Prvo je domaćin, Erik Munk pozdravio nazočne, a zatim su riječ preuzeli neki neki od počasnih gostiju.

Robert Jankovics je u svom govoru čestitao stanovnicima Luga na kvalitetnoj organizaciji. Rekao je da je bio prisutan i na prvim Paprikafestima kad je još bilo niz poteškoća u provedbi programa.

– Možemo biti ponosni što je ovaj događaj u nekoliko godina postao toliko kvalitetan – rekao je Jankovics dodajući kako je naša zajednica postigla uspjeh i na mnogim drugim područjima, što nas može ispuniti zadovoljstvom. Među uspjesima spomenuo je svečano otvorenje vrtića u Kopačevu, koja je također predan ovog vikenda. Najveći rezultat Paprikafesta je – naglašavao je – taj što su organizatori uspjeli u jednom događaju kombinirati gospodarsku aktivnost i očuvanje tradicije, koje su temelj opstanka Mađara.

Nakon otvorenja su slijedile folklorne skupine: folklorne skupine iz Luga, Vardarca i Kopačeva, dvije dječje folklorne MKUD-a Vardarac, KUD „Čardaš” Demokrastke zajednice Mađara i dječja folklorna skupina „Hajnalcsillag” iz Csúze, folklorna skupina „Csillagszemű” (Zvjezdane oči) iz Belog Manastira, dječja folklorna skupina Udruge za njegovanja običaja Mađara Korođ,  zbor Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije, plesači Zajednice Mađara Dežanovac, glazbeni sastav Kulturno-umjetničkog društva „Petőfi Sándor iz Dalj Planine i plesna skupina Kulturno umjetniékog društva “Sándor Petőfi” iz Laslova.

Na natjecanju su sudjelovali proizvođači visokokvalitetne začinske paprike

U sklopu festivala održano je natjecanje u proizvodnji začinske paprike. Uz stručnjake Sveučilišta u Osijeku, u žiriju je sudjelovao i predsjenik Gazdinskog kruga DZMH, Atila Sabo, koji je ujedno i proglasio rezultate. Rekao je da su boja, miris i okus paprike igrali važnu ulogu u odlučivanju. Nekoliko uzoraka je bilo vrhunske kvalitete.

U ljutoj kategoriji zlatnu medalju su dobila dva proizvođača paprike: Ištvan Jožef i Jožef Kelemen. Bela Thomajer osvojio je drugo mjesto, a Roža Ferenc treće mjesto.

Od slatke paprike najboljom se pokazala paprika Ištvana Jožef, Julijana Vašarević osvojila je srebrnu medalju, a treće mjesto dijele Jožef Kelemen i Margit Majerhof.

Natjecanje u kuhanju fiša

U okviru festivala svake godine organiziraju županijsko natjecanje u kuhanju fiša pod nazivom Baranja kup, na koje se obično prijavi više od stotinu timova. Ove godine je zbog epidemije, broj prijavljenih bio ograničen na 60, a trideset najboljih kuhara plasirao se u finale sljedećeg dana.

Erik Munk nam je otkrio kako na fišijadi u Lugu žiri ocjenjuje izvorni baranjski fiš paprikaš koji se sastoji od ribe,vode, začinske paprike, soli i luka. Ove godine su na natjecanje pristigli i brojni gosti iz Slavonije, točnije Slavonskog Broda, Velike Kopanice, Jarmine, Valpova, Osijeka, a pristigli su i gosti iz Pečuha iz Mađarske. Pobijednik fišijade je bio Robert Molnar iz Vardarca, a sljedili su ga Žolt Micheli (Vardarac), Laslo Molnar (Kopačevo), Ivan Mumlek (Beli Manastir), Nikola Rauški (Beli Manastir). Svih prvih pet natjecatelja osvojili su zlatne medalje.

Paprikafest su između ostalih sponzorirali DZMH, Zaklada Bethlen Gábor, Savjet za nacionalne manjine RH, Općina Bilje, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije te Turistička zajednica općine Bilje.