Velika Pisanica: reformirana crkva trebala bi biti u potpunosti obnovljena za godinu dana

22

Reformirana crkva u Velikoj Pisanici simbol je višestoljetne prisutnosti Mađara u Zapadnoj Slavoniji, čija se obnova provodi uz financijsku potporu hrvatske i mađarske vlade. Ugovor o obnovi crkve potpisan je prošlog četvrtka u okviru svečane sjednice povodom Dana Općine Velika Pisanica.

I ove godine se nastavlja izuzetno značajna podrška Ministarstva kulture u Zagrebu za vjerske objekte koji su važni za Mađare u Hrvatskoj. Tako će započeti radovi na objektu koji simbolizira višestoljetnu prisutnost Mađara u Zapadnoj Slavoniji, reformiranoj crkvi u Velikoj Pisanici, za što je odobreno 125 tisuća eura. Ova potpora je 13. po veličini među 577 odobrenih projekata. U realizaciji projekta sudjeluje i mađarska vlada, koja financira troškove potrebne dokumentacije za obnovu.

Ugovor o obnovi potpisan je prošlog četvrtka u svečanom okruženju na sjednici povodom Dana Općine Velika Pisanica.

Sudionike je pozdravila Zlata Berkeš, predsjednica Zajednice Mađara Pisanica, a među govornicima su bili Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica, Marija Jungić, zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH.

Ugovor su potpisali naručitelji projekta: Olivér Matijević i biskup Péter Szenn (Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj), te izvođač projekta.

Na događaju su bili prisutni János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, predstavnici lokalnih katoličkih i pravoslavnih crkvenih zajednica, predstavnici ureda za zaštitu baštine, kao i gosti iz Mađarske.

-Veliko nam je zadovoljstvo što možemo sudjelovati u ovom projektu, za čiju realizaciju dugujemo zahvalnost i hrvatskoj i mađarskoj vladi. Čudo je da je mađarska reformirana zajednica, koja živi daleko od većinskog mađarskog stanovništva, uspjela opstati u posljednjih sto godina. Nadamo se da će obnovljena crkva pružiti dodatnu snagu za očuvanje njihovog nacionalnog identiteta – izjavio je za naš list Olivér Matijević.

Berkeš Zlata, predsjednica Zajednice Mađara Pisanica, također je izrazila zahvalnost na podršci dviju vlada, rekavši da ovaj projekt nije važan samo za stanovnike Velike Pisanice, već za cijelu županiju, bez obzira na vjersku pripadnost.

Róbert Jankovics: „Nadam se da će obnova dodatno ojačati samopouzdanje ovdašnje zajednice Mađara”

U izjavi za naš list, Róbert Jankovics je rekao da je tijekom posljednjeg desetljeća obnovljeno puno reformiranih crkava u mađarskim zajednicama Baranje i Slavonije, prvenstveno uz podršku mađarske vlade, ali je posljednjih 4-5 godina u projekte uključena i hrvatska vlada. Najnovija faza obnove odvija se u Zapadnoj Slavoniji, u Velikoj Pisanici, gdje je reformirana crkva najveća od tri crkve u mjestu.

-Ovo je važna prekretnica za ovu malu zajednicu, jer smo uspjeli osigurati ne samo pravnu osnovu za sveobuhvatnu obnovu ovog povijesnog spomenika, već i financijska sredstva uz zajedničku podršku Hrvatske i Mađarske. Danas smo potpisali ugovor o obnovi, a nadamo se da ćemo do iduće godine imati obnovljen lijepi mađarski objekt u Zapadnoj Slavoniji – izjavio je Róbert Jankovics za naš list.

U prvoj fazi obnove bit će obnovljeni krovna konstrukcija i električne instalacije, nakon čega će uslijediti uređenje unutrašnjosti.

Saborski zastupnik Mađara dodao je kako se nada da će obnova crkve dodatno ojačati samopouzdanje ovdašnje zajednice, učvrstiti njihovo uvjerenje da je u Zapadnoj Slavoniji lijepo biti Mađar, razgovarati na mađarskom s djecom, ići na mađarske reformirane bogoslužbe te da će ovdašnji Mađari stvoriti zajednicu koja će biti uzor drugima.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.