(Végre) tényleg megépülhet az új kopácsi óvoda!

A támogatási szerződés tavaly decemberi aláírását követően, mely szerint a Horvát Kormány teljes mértékben állja az új kopácsi óvoda megépítésének költségét, a múlt héten a Bellyei járás elöljárója aláírhatta a kiválasztott kivitelezővel az építési szerződést. Az új óvoda 2020 őszére fog elkészülni, mondani sem kell, hogy a kopácsiak nagy örömére.

Tavaly decemberben a horvát kormány jóváhagyott valamivel több mint 5 millió kúnát  az új kopácsi óvoda építésére. Ezzel a kopácsiak régi álma teljesül, hiszen a mostani felett már rég eljárt az idő. A jelenlegi óvodát egy, az 1880-as években épült tanári lakásból alakították ki, közvetlenül a honvédő háború előtti időszakban. Mivel eredetileg nem óvodának épült, ezért folyamatosan fejlesztésekre, átalakításokra szorult. Az új, minden 21. századi követelménynek megfelelő óvoda a futballpálya közelében épül majd föl, és a tervek szerint 30 gyerek befogadására lesz alkalmas. A tervezők gondoltak a faluképre is, ezért az objektum homlokfala a kopácsi házak hagyományos formájához fog igazodni.

Zágrábban tavaly december 21-én írták alá az új kopácsi óvoda építéséről szóló szerződést. A képen Željko Cickaj, Tomislav Tolušić, Jankovics Róbert és Andrej Plenković miniszterelnök

Jankovics: Az új óvodaprojekt mellett Kopácson az idén befejeződött a HMPF tangazdaságának és ifjúsági központjának az építése, és az idei Halásznapok minden bizonnyal a leglátogatottabb lesz. Jó év ez a kopácsiaknak. Megérdemelték.

– A kopácsiak már rég megérdemelték, hogy új óvodájuk legyen. Mandátumom kezdetétől folyamatosan azon dolgozom, hogy a magyarságunk számára fontos intézmények – ezek egyike a kopácsi óvoda – megépüljenek, a meglévők pedig megszépüljenek, megújuljanak, hogy ezáltal még erősebbé váljanak. Többször is beszéltem Plenković miniszterelnök úrral, és most már elárulhatom, hogy ő személyesen is támogatta ezt a projektet. A beadott pályázat jó volt, így hát a Horvát Kormánynak köszönhetően megteremtődtek az új óvoda építésének a feltételei. Gratulálok és köszönöm a Bellyei járás vezetőinek a nagyszerű, Kopács múltjához illő projekt elkészítését, valamint a közbeszerzési pályázat lebonyolítását is. Biztos vagyok benne, hogy ez lesz a legszebb óvodánk. És emellett Kopácson az idén befejeződött a tangazdaság és ifjúsági központ építése, és az idei Halásznapok is minden bizonnyal túltesz a korábbiakon. Jó év ez a kopácsiaknak. Megérdemelték – mondta Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, aki hozzátette, hogy a tervek szerint a jövő tanévtől a kopácsi ovisok már birtokba vehetik az új épületet.

Cickaj: A járás feladata az óvoda környezetének rendezése és az infrastruktúra megoldása

A Bellyei járás vezetői nagyon örülnek az új óvodának, hiszen a kopácsi az egyetlen a közigazgatási egységben, mely még múlt századi körülmények között működik.

– Végre a kopácsi óvoda kérdése is megoldódik. Miután lezárult a közbeszerzési eljárás, aláírtuk a kiválasztott céggel a kivitelezési szerződést, melynek értéke 4,4 millió kúna, amit teljes egészében a horvát állam áll. A járás feladata a környezet rendezése és az infrastruktúra megoldása, melyre 300 ezer kúnát biztosítottunk a költségvetésből – mondta Željko Cickaj elöljáró, aki hozzátette, hogy a szerződés szerint 360 napon belül el kell készülnie az új kopácsi óvodának.

A múlt héten a Bellyei járás elöljárója aláírhatta a kiválasztott kivitelezővel az építési szerződést