Végre rendeződik a mezőgazdasági termékek piaca?

0
310

A mezőgazdászok már régóta mondják, hogy javulást csak akkor lehetne elérni, ha végre valóban rendeznék a mezőgazdasági termékek piacát, ami talán a meglévő törvény módosításával idén meg is fog történni, hiszen ez az egyik követelménye az EU-csatlakozásnak.

A 11. fejezet mezőgazdasági és vidékfejlesztési része szerint Horvátország köteles szabályozni a mezőgazdasági termékek piacát az eu-s előírások szerint. Ide tartoznak a kiviteli és behozatali kontingensek és engedélyek, a piaci szabványok, a szervezeteknek nyújtott segítség stb., csupán a közvetlen kifizetések rendszere nem.

A mezőgazdasági termékek piacának rendezéséről szóló törvény módosítását a kormány a 2010-es év utolsó ülésén fogadta el. Hogy mennyire fontos ez a törvény, a „lisztháborúból” is látszik. Az „édességipar” képviselői szerint idén liszthiány léphet fel hazánkban, vagy „jobbik” esetben jelentősen emelkedhet a liszt ára, ami a fejetlen búzakivitelnek a következménye. Másrészt viszont a Földművelési, Halászati és Vidékfejlesztési minisztériumban azt mondják, nem megy olyan jól a búza értékesítése, hogy emiatt liszthiány alakuljon ki. A kormány egyébként már megjelölt nyolc veszélyeztetett ágazatot a mezőgazdaságban, és egy nemzeti programot is hozott a gyümölcs- és zöldségtermesztési, valamint a borászati és a méhészeti ágazat megsegítésére.

A méhészek számíthatnak az állami támogatásra, mert – amint már írtuk – a tavalyi évben jóval kevesebb mézet tudtak előállítani, és az esőzések miatt sok helyütt a méhek száma is jócskán megcsappant, de vannak olyan területek is, ahol teljesen kipusztult a méhállomány.
Az eu-s kiviteli kvóták miatt a törvény részletesebben is foglalkozik azokkal a rendelkezésekkel, amelyeket abban az esetben kell foganatosítani, ha az előállított cukormennyiség meghaladja a megjelölt volument.  De más ágazatokban is korlátozzák a kiviteli és behozatali mennyiségeket. Mindez már sajnos nem tud segíteni azokon, akik a kölcsönök terhei miatt kénytelenek voltak eladni a több generáción át családjuk tulajdonában lévő birtokokat.