Véget ért a(z) (adó)pénznyelő automaták aranykora?

0
39

Horvátország január elsejétől kötelezővé tette az ital- és ételautomaták bekötését az adóhivatal szervereire, így a hivatal valós időben tudja követni az egyes gépek forgalmát. Erre azért volt szükség, mert eddig ezen automaták bevételeinek jelentős részét elnyelte a szürkegazdaság.

Egy átlagos automatából vásárolt kávé ára Horvátországban 3 és 5 kúna között mozog. Ezek a gépek lokációtól függően egyenként körülbelül napi kétszáz adag forró italt készítenek és adnak el. Ez napi szinten 600-1000 kúna forgalmat jelent. Ha ezekhez a számokhoz hozzátesszük azt, hogy a legfrissebb adatok szerint csupán kávéautomatából 10 ezer működik Horvátországban, akkor hamar rájövünk, hogy egészen elképesztő összegek landolnak a gépek üzemeltetőinek zsebében. A még mindig főként csak aprópénzzel működő kiszolgálóegységek ráadásul igen nagy haszonkulccsal működnek, hiszen egy ital előállítása nem kerül 1 kúnánál többe.

Egészen eddig ezen bevételek egy jelentős része az adóhivatal látókörén kívül maradt, mivel az üzemeltetőknek csupán a nyersanyagként felhasznált, őrölt kávé mennyisége után kellett fizetni kilogrammonként 6 kúnát. Ezt az adót az üzemeltetők vagy kifizették, vagy nem, hiszen senki sem tudta mindeddig ellenőrizni, hogy pontosan mennyi is fogyott a fekete porból, a bejelentést a tulajdonosok lelkiismeretére bízták. Az üzemeltetők ezzel szemben természetesen tagadják, hogy adókerülők lennének, és élesen visszautasítják a kritikákat, állításuk szerint csupán elenyésző haszonkulccsal dolgoznak, hiszen a gépparkot karban kell tartani, és az ezt végző alkalmazottakat is fizetni kell.

- Reklám -

Vége az aranykornak

Horvátországban az elmúlt években a szürke- és feketegazdaság visszaszorításának érdekében szinte minden gazdasági szereplőt köteleztek az elektromos, az adóhivatal szervereire csatlakozó pénztárgépek használatára. Ez alól csupán a saját termékeiket a helyi piacon értékesítő őstermelők és az emberi beavatkozás nélkül működő kiszolgálóegységek, tehát az automaták képeztek kivételt. Idén január elsejei határidővel utóbbiakra is lecsapott a törvény szigora, eddig a dátumig ugyanis minden pénzbedobós gépet össze kellett kapcsolni az adóhivatallal, ráadásul az adózási szabályok is változtak. Ami a kávégépeket illeti, az új rendelet értelmében ezentúl minden eladott pohár ital után 25%-os áfát kell fizetnie az üzemeltetőknek, amit a legtöbben áremeléssel oldottak meg.

Nem csak a kávéautomatákkal volt gond

A rendelet minden kiszolgálógépet érintett, hiszen nem csak a kávégépekkel voltak gondok. Azelőtt sok palackos üdítővel, csokoládéval vagy egyéb csemegével szolgáló gép üzemeltetője is kreatívan fizette az adót, hiszen senki sem tudta ellenőrizni, hogy pontosan mennyit is adtak el portékáikból. Érintettek az ügyben továbbá az önkiszolgáló autómosók, a szórakoztató játékgépek és a privát cégek által üzemeltetett parkolók is, melyek tulajdonosainak szintén alkalmazkodniuk kellett az új törvényhez, ha nem akarják kockáztatni a magas bírságokat.

Jól jött az iparágnak a vírus

Decembertől egészen február közepéig a járványhelyzet miatt a horvát kávézóknak teljes egészében zárva kellett tartaniuk, még elvitel céljából sem szolgálhatták ki vendégeiket. Ez alól csupán az éttermek képeztek kivételt. A szigorítások azt eredményezték, hogy a kávéfüggő polgárok megrohamozták a kávéautomatákat, melyek forgalma így az egekbe szökött. De jelentős forgalomnövekedést könyvelhettek el az iparág egyéb szereplői is.