Véget ért a fűtési szezon, készüljünk a következőre!

233

Noha a fűtési szezonnak vége, azoknak, akik fával fűtenek, lassan a jövő évi tüzelőről kell gondoskodniuk. Van, aki tervezi, hogy egyszerűsége miatt idővel gázfűtésre vált, mások meg a hagyományos fatüzelés mellett maradnak.

Több előnye is van, ha nem várunk az utolsó pillanatig a tűzifa beszerzésével. A fának így több ideje lesz kiszáradni, így javíthatjuk a fűtés hatékonyságát és a kémény is kevésbé kormozódik.

Másrészt azért is jó, ha időben gondoskodunk a tűzifáról, mert egyes híradások szerint idén jelentősen nő az ára, egy köbméter minőségi tűzifát 350 kúna alatt állítólag nem lehet majd kapni.

A legbiztonságosabb, ha közvetlenül az erdészettől (Horvát Erdők) vásároljuk a tűzifát, ahol számlát is kapunk. Tüzéptelepeken kályhakész tűzifát lehet vásárolni, ez a fával való tüzelés legegyszerűbb és feltehetően legdrágább módja. Ezenkívül megvásárolhatjuk a tüzelőt fakereskedőktől, a legidősebbek pedig sok helyütt a nyugdíjas szervezeteken keresztül szerzik be, kedvezőbb feltételekkel.

Egyre nehezebb fához jutni

A pélmonostori Horváték közvetlenül az erdészettől vásárolják a tűzifát. Saját maguknak készítik el az az erdész által kijelölt mennyiséget, munkaigényes, de kifizetődő megoldás.

Horvát Adrián

– Egy szezonban kb. 30 köbméter másodrendű, puhább fát használunk el. Ennek elkészítése a szállítási költséggel együtt kb. 2500 kúna, amivel meg lehetünk elégedve. A hátránya sajnos az, hogy egyre nehezebben lehet az erdészeten keresztül fához jutni, a fakitermelésre alkalmas területeket a pelettgyártók bérlik. Ezenkívül a fa elkészítésének egyéb feltételei is vannak, mint például a motorfűrész-engedély – tudtuk meg Horvát Adriántól.

Elmondta, a megnehezedett folyamat miatt szeretne gázra váltani, ami a lehető legegyszerűbb és legtisztább módja a fűtésnek.

„Faluhelyen a fatüzelés a legjobb megoldás”

A dályhegyi Tóth Juliskáéknak is központi fűtésük van. Egyelőre nincs gondjuk a fa beszerzésével.

Tóth Juliska
Tóth Juliska

– A férjem az erdődi szőlészetnél dolgozik. Kivágták az ültetvény egy részét, s a szőlőtőkéből a munkások is kaptak tüzelőnek, ennek köszönhetően szinte ingyen fűtöttünk az utolsó szezonban – mondta Juliska néni.

Megjegyezte, nem is volt túl kemény az idei tél, ezenkívül családjukban már nincs kisgyerek, aki miatt jobban kellene fűteniük, náluk az átlag szobahőmérséklet télen 20-22 fok körül mozog.

Dályhegyen a vezetékes gáz bevezetése több éve folyamatban van, itt egyelőre csak néhány család fűt gázzal, olyanok, akiknek gáztartályuk van.

Juliskáék nem terveznek gázra váltani, úgy vélik, faluhelyen a fával való tüzelés a legolcsóbb megoldás, s amit megspórolnak a fűtésen, elkölthetik másra.

Azelőtt a nyugdíjas szervezeten keresztül rendelte a tüzelőt

A hercegszőlősi Sója Mária eddig a helyi nyugdíjas szervezeten keresztül vásárolta a tűzifát. Mint mondja, jól működött ez a rendszer, a nyugdíjasoknak házhoz szállítják a minőségi, kész tűzifát, viszonylag jó áron, 300 kúnáért köbméterét. Ráadásul részletfizetésre is lehetőségük volt. Havi

Sója Mária

300 vagy 500 kúnát befizettek a nyugdíjas egyesületnek, így nem egyszerre kellett kiadniuk a teljes összeget a fűtési szezon elején.

– Ez a rendszer nálunk többé nem működik. Tavaly ősszel még ugyanazzal a szállítóval hozattam a fát, csak nem a nyugdíjas egyesületen keresztül, így egy összegben kellett kifizetnem, de ezt azelőtt is így intéztem – tudtuk meg Mariska nénitől.

Bízik benne, hogy a jövőben is ily módon oldhatja meg a tűzifabeszerzést, nem szeretne átállni másfajta tüzelőanyagra. Mint mondja, többet fizetnek vagy kevesebbet melegszenek, akiknek gázfűtésük van.