Védett kulturális érték lett a várdaróci helytörténeti gyűjtemény

0
150

A horvát kulturális minisztérium november végén felvette a védelem alatt álló kulturális értékek listájára a Várdaróc Magyar Kultúregyesület tulajdonát képező helytörténeti gyűjteményt.

A 341 tételből álló gyűjtemény Várdaróc és környékének gazdag és sokszínű népi kultúrájáról ad keresztmetszetet.  A háztartási textíliák jellegzetes darabjai mellett több egykori viseleti elem is előfordul. A földműveléshez és állattartáshoz tartozó tárgyi eszközök, szerszámok a néprajzi gyűjtemény egyik legnagyobb egységét adják. Karakteres együttest jelentenek a nádvágáshoz köthető tárgyak, valamint a térségünkben egyedülálló főkötőgyűjtemény. Ezenkívül értékes és egyedülálló dokumentumokat is tartalmaz a gyűjtemény, például II. József jobbágyrendeletének eredeti példányát.

– Az anyag feldolgozását, katalogizálását a műemlékvédelmi hivatal munkatársai végezték el, több hónapig tartó folyamat volt ez, majd ezután nyújtottuk be a kérelmet – mondja Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke, aki hozzátette azt is, hogy egy ilyen vállalkozás mindig közösség-összekovácsoló, közösségteremtő, hiszen a sokszor féltve őrzött családi ereklyéket, tárgyakat adományozták oda a település lakói, amely így most egy egységes képet ad a falu múltjáról.

Elmondta azt is, hogy a gyűjtést annak idején dr. Lábadi Károly és Lábadiné Kedves Klára kezdeményezték, és ők voltak azok, akiknek a segítségével még 2008-ban megnyílt az első helytörténeti gyűjtemény. Majd amikor a romos egykori iskolaépületet a várdaróci egyházközség a HMDK rendelkezésére bocsátotta, és 2011-ben elkezdődött a felújítás, azonnal felvetődött az ötlet, hogy itt rendezzék be a néprajzi gyűjteményt.

– A gyűjteményünk közben folyamatosan bővült, és az épület felújítása során sikerült az iskolai eszközöket, bútorokat is megmenteni. Így 2015-ben a felújított épület ünnepélyes átadójára már a két egykori osztálytermet megtöltöttük, az egyikben pedig egy iskolai gyűjteményt is kialakítottunk – mondja a kultúregyesület elnöke, hozzátéve, hogy most a legfontosabb feladatuk a tárgyak állagmegőrzése, ezt majd egy külön erre szakosodott céggel kell elvégeztetni.