Védelmi miniszterek találkozója Eszéken

0
376
BELFLD-HENDE-BOinovi

Davor Božinović védelmi miniszter január 24-én, hétfőn dr. Hende Csaba magyar honvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélést Eszéken.

A két miniszter áttekintette a kétoldalú katonai együttműködés alakulását, a régió biztonsági helyzetét. Emellett szó volt a nemzetközi műveletekben történő együttműködésről, illetve Hende Csaba tájékoztatta horvát partnerét a magyar EU-elnökség legfontosabb törekvéseiről is.

Magyarország azon van, hogy Horvátország minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz; az unióval való tárgyalások akár már a magyar elnökség idején lezárulhatnak – mondta Hende Csaba az eszéki találkozón. A honvédelmi miniszter kiemelte: „Magyarország minden fórumon kiáll Horvátország mielőbbi európai uniós csatlakozása mellett”.

Hende Csaba méltatta a horvátokkal való katonai együttműködést, kiemelve az afganisztáni közös munkát. A két ország kapcsolatinak bővítési lehetőségeit például a hadiipari együttműködésben is látja. Davor Božinović védelmi miniszter elmondta, hogy különösen fontos ez a találkozó, hiszen Magyarország idén az EU elnöki posztját tölti be. A horvát fél pedig elkötelezett az unióhoz való csatlakozásban – tette hozzá. A horvát miniszter beszélt a két ország magas szintű védelmi együttműködéséről, kiemelve, hogy idén mintegy negyven katonai projektben dolgoznak együtt a magyar és a horvát katonák.