Vasútfejlesztésekbe kezd a horvát kormány

0
11

Horvátország az elmúlt években óriási összegeket fordított az autópályahálózat fejlesztésére. A sztrádarendszer lassan teljesen elkészül, ezért most az eddig elhanyagolt vasúthálózat fejlesztése kerül sorra.

Horvátország vasúthálózata 2617 km hosszú, ám ebből csupán 980 km villamosított. Ennél is meglepőbb, hogy csak 274 kilométernyi kétvágányos szakasz van az országban, ami nagyon megnehezíti a vasúti közlekedést. A Horvát Vasutak (HŽ) gördülőállománya is igen koros, a legtöbb szerelvény még a jugoszláv korszakból maradt örökség része. A helyzetet a horvát kormány is jól ismeri, ezért az elkövetkező 10 évben nagymértékű vasútfejlesztésbe kezd, jelentette be Oleg Butković tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter. A tervezett beruházások értéke előreláthatólag 3,5 milliárd euró, melyből pályafejlesztésre és járműbeszerzésre is jut majd. A nemrég bemutatott tervek szerint először Zágráb vonzáskörzetében kezdődnek meg a munkálatok, majd pedig a fiumei kikötő és személypályaudvar forgalmának a szétválasztása történik meg. Munkálatok lesznek majd még a Fiume-Zágráb-Budapest vonal horvát szakaszán is, ahol végig megépül a második sínpár. A tervek szerint a horvát fővárost és Fiumét összekötő vonalon a szerelvények 160km/h sebességgel száguldhatnak majd.

A jelenleg betervezett munkálatok végeztével az országban 407 kilométernyi szakaszon fektetnek le új sínpárokat, valamint 43 km már meglévő pályát villamosítanak. A vasúti járműállomány modernizálása is esedékes, a tervek szerint 28 személyvonatot és 12 mozdonyt vesznek majd. A fejlesztések finanszírozása EU-s forrásokból valósul meg, melyhez az önrészt a világbank hiteleiből fedezik. Szomorú tény azonban, hogy az ország keleti része a vasútfejlesztésből ezúttal is kimarad, bizonyára azért, mert itt még az autópályák sem készültek el teljesen.