Vásári forgatag Karancson

Virágvasárnap tartották meg a már hagyományos karancsi Tavaszi Vásárt, ahol elsősorban a gasztronómiai élvezeteknek adózhattak az odalátogatók, valamint közel 70 kiállító kínálatából lehetett válogatni.

Ugyan az időjárás nem a tavaszt idézte, a karancsi tavaszi vásárra mégis sokan látogattak ki a hétvégén. A félnapos rendezvényen a legnagyobb attrakció „a füstölő hercegnője” nevű verseny volt, ahol a gazdák a szalonnáikkal „párbajozhattak”. Egy 150 éves mérlegre állították a szalonnatulajdonosokat, akiket egyszer a szalonnával, majd anélkül mértek le, így határozták meg a termék súlyát. A győztes ezúttal a legfiatalabb versenyző lett a Povoljnjak családi gazdaságból egy 15,6 kilogrammos szalonnatáblával. A füstölő hercegnője mellett a legszebb standot is díjazták, ami a csúzai Horvát Ilonkát illette meg a mézeskalácsok és sütemények színpompás kavalkádjának köszönhetően.

Horvát Ilonka

A hűvös idő ellenére sokan ellátogattak vasárnap délelőtt Karancsra, ahol több mint 70 kiállító kínálta portékáját. A szervezők minden évben igyekeznek minél több hazai terméket kínáló termelőnek lehetőséget adni a bemutatkozásra. Kézműves tárgyak, borok, mézek, sajtok, virágok széles palettája várta a sétálókat, akik pedig megéheztek, azok ételkülönlegességek közül válogathattak.

A baranyai etnofalu több szálláshellyel is rendelkezik, a turizmus tekintetében pedig pozitívak a mutatók. A Baranyai Turisztikai Közösség, a rendezvény egyik társszervezője adatai szerint az idei első négy hónap 170%-kal több szállásfoglalást hozott a tavalyi évhez képest, így bizakodóak a jövőt illetően. Mindenesetre az kijelenthető, hogy a karancsi Tavaszi Vásár és a hasonló rendezvények nagyban erősítik a baranyai vidék vonzerejét és népszerűségét.