Várja az új tagokat a Horvátországi Magyarok Vállalkozói Szövetsége

0
74
Baka Béla

A Horvátországi Magyarok Vállalkozói Szövetsége (HMVSZ) egy évvel ezelőtt alakult azzal a céllal, hogy összefogja és segítse a magyarországi és a horvátországi magyar vállalkozókat Horvátországban. A szervezetről annak elnökével, Baka Bélával beszélgettünk.

Demján Sándor megboldogult magyarországi üzletember kezdeményezésére az elmúlt években a Kárpát-medence minden régiójában megalakultak a magyar vállalkozókat segítő szövetségek. Ezek körét erősíti a HMVSZ is, mely egy évvel ezelőtt kezdett hivatalosan dolgozni. A járvány miatt eddig készenléti üzemmódba kényszerült szövetség most kezdte meg a tagok toborzását.

– A szövetség célja elsődlegesen az, hogy az anyaországban lévő lehetőségekről közvetlenül tudjuk tájékoztatni a tagjainkat, valamint hogy segítsük őket ezen lehetőségek kihasználásában. Az ugyanis a tapasztalatunk, hogy a köreinkben tevékenykedő magyar vállalkozók ezekről sokszor már csak későn szereznek tudomást, és csak nagyon kevesen használják ki őket. Ami a tagságot illeti, minden olyan vállalkozót várunk közénk, aki Horvátországban tevékenykedik és magyar ajkú, függetlenül attól, hogy mivel foglalkozik. A tagság ingyenes, a jelentkezéshez pedig elég egy e-mailt küldeni az info.hmvsz@gmail.com címre, és felvesszük vele a kapcsolatot – mondta a szervezet elnöke, Baka Béla, aki már 31 éve tevékenykedik vállalkozóként.

Nem csak ittenieknek

A szövetségbe nemcsak horvátországi magyar vállalkozókat, hanem olyan magyarországi jogi és magánszemélyeket is szívesen várnak, akik Horvátországban tevékenykednek. Utóbbiak profitálhatnának a tagságból a leginkább, mert a nyelvi nehézségek leküzdésén túl fontos, hogy olyanok segítsék őket a kezdetektől, akik értenek a szakmához. Sok olyan eset van ugyanis, hogy ezek a vállalkozók már a startnál elbuknak, mivel nincsenek tisztában azzal, hogy mik a vállalkozás indításához szükséges tennivalók, pedig a legfontosabb a jó start.

– Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy sok magyarországi vállalkozó csak úgy belevág a horvátországi üzletbe. A célunk az, hogy ezeket az embereket is segítsük, tanácsokkal lássuk el az indulásnál, nem utolsósorban pedig az, hogy összekössük őket a mi vállalkozóinkkal, akikkel együtt tudnak működni – nyilatkozta az elnök, hozzátéve, bízik benne, hogy sok vállalkozó belép a szervezetükbe határon innen és túl is.