Varga Tibor a zágrábi Kisebbségi Tanács új elnöke

110
savjet.nacionalne-manjine.info

ZÁGRÁB – Aleksandar Tolnauer nyugdíjba vonulása miatt 20 év után új elnök került az országos hatókörű Kisebbségi Tanács élére. Ezt a felelős tisztséget a következő négy évben a magyar nemzetiségű Varga Tibor tölti be.

Az országos hatókörű Kisebbségi Tanács élére Varga Tibort, hosszú ideje alelnököt, közgazdászt, a magyar kisebbség tagját választották meg. A tanácsot, amely a horvátországi nemzeti kisebbségek ernyőszervezete, 2002-es megalakításától egészen a közelmúltig Aleksandar Tolnauer vezette, akinek nyugdíjba vonulása miatt új vezető megválasztására volt szükség. Ezt a posztot immár az eddigi alelnök, a magyar nemzetiségű Varga Tibor tölti be a következő négyéves időszakban.

– Elsősorban szeretnék köszönetet mondani Andrej Plenković miniszterelnök úrnak és a horvát kormánynak a bizalomért; természetesen köszönettel tartozom a tanácstagoknak is. Elődöm 20 éven keresztül vezette ezt a testületet, így nem volt egyszerű az új vezető kiválasztása. A Plenković vezette kormány nagyon fontosnak tartja a nemzeti kisebbségek támogatását, ezt mutatja az évről évre növekvő költségvetés is. A tavalyi évhez viszonyítva például 20 és fél százalékos növekedésről beszélhetünk. Idén 18 olyan új egyesület is jelentkezett nálunk, amelyek eddig még nem kérték a támogatásunkat. Ez is azt mutatja, hogy a nemzeti kisebbségek kulturális gazdagságot jelentenek, éppen ezért arra fogok törekedni, hogy oly módon ápoljuk a kulturális autonómiát, hogy az egyaránt szolgálja a kisebbségi és a többségi nemzet javát – mondta Varga Tibor.

Magyar nemzetiségű jelöltre esett a választás

Varga Tibor 1963-ban született Kiskőszegen (Batina). Közgazdász diplomáját az abbáziai (Opatija) Szállodaipari Főiskolán szerezte 1991-ben. Szakmai tapasztalatot sok év alatt a turizmusban és más területeken is vezetői beosztásokban szerzett. 2008 óta a zágrábi Kisebbségi Tanács szakszolgálatában látott el tanácsadói feladatokat, 2013-ban pedig alelnöknek választották. 2011 óta immár harmadik mandátumában tagja Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzatának. 2020-tól a belügyminisztérium panaszkezelési bizottságának tagja. Nős, 2002 óta Zágrábban él.

Az új elnök folytatná az eddigi munkát, de még magasabb szinten

A tanács a Horvát Köztársaság idei költségvetéséből 233 egyesületet és 1113 programot társfinanszírozott összesen 8.000.030,00 euró értékben. A testület az új összetételében már összeült, hiszen ahogy az újonnan megválasztott elnök is mondta, feladat van bőven. A hivatalos összejövetelre azonban a nyári szabadságok miatt csak szeptemberben fog sor kerülni. Varga Tibor elmondta, mindenképp folytatni kívánja a kisebbségek kulturális autonómiája érdekében végzett munkát, és annak további fejlesztését tűzte ki célul. Kiemelte: nagy erőkkel munkálkodnak azon, hogy a horvát közszolgálati televízióban végre helyet kapjon egy kisebbségi szerkesztőség, továbbá a magyar nyelvműhelyek és a dokumentumfilmek támogatását is be kívánják venni a költségvetésbe.

Az új elnöknek Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke is gratulált

– Ezúton is szeretnék gratulálni Varga Tibornak a kinevezéshez. Egyetértek azzal, hogy valóban ő volt a legjobb választás, és bízom abban, hogy az előző elnök ideje alatt elért eredményeket Tibor sikeresen fogja nem csak továbbvinni, de fejleszteni is. Egyúttal Andrej Plenković miniszterelnök úrnak is köszönöm, hogy az összes jelölt közül a magyar nemzetiségű szakembert választotta ki ennek a nemzeti kisebbségek számára rendkívül fontos tisztségnek a betöltésére – nyilatkozta a képviselő, a szóban forgó tanács tagja.