Várdarócról indult a tanfolyamkörút

0
437

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) Számítástechnika mindenkinek – az óvodás korúaktól a nyugdíjasokig címmel rendez idén is több helyszínen tanfolyamot. A tanfolyamkörút Várdarócon kezdődött.

A HMPF a budapesti Bethlen Gábor Alap támogatásából vásárolta meg a hordozható számítógépeket, amelyeken most a tanfolyam résztvevői tanulhatják meg a számítógép-használat alapjait.

Csapó Nándor, a pedagógusfórum elnöke elmondta, tisztában vannak azzal, hogy sokak számára körülményes lett volna az Eszékre való beutazás, ezért döntöttek úgy, hogy körbejárják a településeket.

– Tavaly négy alkalommal tartottunk továbbképzést, és az ideit is hasonlóra terveztük. Három településre megyünk el, Várdaróc mellett Kiskőszegre és Pélmonostorra, valamint eszéki székhelyünkön tartunk egy tanfolyamot a haladók részére – mondta Csapó Nándor.

A várdaróci tanfolyam résztvevői különböző korosztályokhoz – iskoláskorúak, középkorúak, nyugdíjasok – tartoznak, de mindannyian azért jöttek, hogy az alapvető informatikai ismereteket elsajátítsák. Utóbbihoz tartozik Dékány Edit is, aki Németországban élő lányával az interneten keresztül tudja tartani a kapcsolatot, ezért szeretne minél többet megtanulni.

05-tanfolyam-1Volt olyan is a képzésen, aki számára a tananyag egy része ismerős volt, de szerette volna felfrissíteni a tudását, de akadt olyan is, akinek ez volt az első találkozása a számítógéppel.

Pálinkás Krisztián, a program koordinátora elmondta, az előző évi tanfolyamok során azt tapasztalták, hogy kisebb csoportokban sokkal jobban lehet dolgozni, ezért a legideálisabb, ha minden gépnél egy személy ül.

A számítástechnika gyökeresen megváltoztatta az életünket. Aki nem ért a géphez, az hátrányba kerül a munkában, az oktatásban, de lassan a mindennapi életben is.

A pedagógusszervezet egy kis füzetet is készített az alkalomra, amelyben összegyűjtötték és a laikusok számára is érthetően megfogalmazták a legfontosabb számítástechnikai ismereteket.

A szakmai szervezet az év végéig még három helyszínen tart tanfolyamot, ezt is a budapesti Bethlen Gábor Alap támogatásából valósítják meg. (mt)