Várdarócot és Tibolddarócot a labdarúgás is összeköti

0
53

Nemzetközi kispályás focitornát tartottak a hét végén az Eger közelében, a Bükk lábánál fekvő Tibolddarócon, amelyen Várdaróc csapata is részt vett.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt egy lelkes tibolddaróci csapat elindult, hogy „felkutassa” a Kárpát-medence összes Daróc nevű települését. A csapat hosszú utat járt be, melynek során sok-sok ismeretség, barátság kötődött. A Kárpát-medencei Darócok első találkozóját a kezdeményező Tibolddaróc település 2009-ben szervezte meg, majd pár év kihagyás után 2012-ben az akkor 800 éves fennállását ünneplő drávaszögi Várdarócon tartották meg a rendezvényt. Azóta rendszeresen találkoznak egymással a daróciak. A tibolddaróciak továbbfejlesztették ezt a kapcsolatot, és a dél-borsodi régió szintű focitornájukat nemzetközivé tették azzal, hogy egy-egy Daróc település is meghívást kapott az eseményre. Az első nemzetközi tornát a múlt hétvégén tartották meg Várdaróc csapatának a részvételével.

– Köszönettel tartozunk annak a lelkes tibolddaróci társaságnak, amely néhány éve elindult, hogy felkutassa a Kárpát-medence összes Daróc nevű települését, amelyből aztán egy határokon átívelő, összetartozást jelképező testvértelepülési kapcsolat alakult ki, amit most a foci révén tovább erősítettünk – mondta Micheli Zsolt, a várdaróci küldöttség vezetője.

Várdaróci adomány Bene (Kárpátalja) településnek

Várdaróc régóta jó kapcsolatot ápol a Budapest melletti Maglód településsel is, rendszeresen részt vesznek az általuk szervezett Kárpát-medencei magyarok találkozóján, amelyen minden évben ott vannak a kárpátaljai Bene település képviselői is. Az ő számukra szervez gyűjtést a maglódi önkormányzat, amihez a várdaróci szervezetek is csatlakoztak.

– Útban Tibolddarócra az egyik megállónk volt Maglód is, ahol a polgármesteri hivatalban átnyújtottuk településünk civil szervezetei (Várdaróc Magyar Kultúregyesület, Vadkan Vadásztársaság, Várdaróc FC), valamint a várdaróci református egyházközség, a Darócz és Citadella étterem közös pénzadományát – mondta Micheli Zsolt, aki hozzátette, fontos, hogy a bajban is segítsük egymást.