Várdarócon találkoztak a Kárpát-medence Daróc nevű településeinek képviselői

321

A hétvégén 12. alkalommal tartották meg a Daróc nevet viselő Kárpát-medencei települések találkozóját. Ezúttal Várdarócot érte a megtiszteltetés, hogy házigazdája lehessen ennek a közösségi összetartást jelképező eseménynek.

A Kárpát-medencei Darócok első találkozóját 2009-ben rendezték meg, azóta – a koronavírus időszakát kivéve – rendszeresen találkoznak a Szlovákia, Magyarország, Románia és Horvátország területén található települések képviselői. Egy motoros társaság kirándulása végül egy Kárpát-medence szintű összefogást eredményezett.

– 2008-ban a barátaimmal megbeszéltük, hogy bejárjuk a Kárpát-medence összes Daróc nevű települését. Először csak egy, a motoros társaságon belüli ötletként indult, hogy „körbeszaladunk”, mindent megnézünk. Elkezdtük szervezni, mindenhova elmentünk, mindenkivel felvettük a kapcsolatot, és 2009-ben meg is tartottuk a Darócok első találkozóját Tibolddarócon, ahol majdnem az összes település képviseltette magát – emlékezett vissza a magyarországi Tibolddaróc képviseletében Gál István, a találkozó egyik kezdeményezője.

A Daróc nevet viselő települések Szlovákia, Magyarország, Románia, Ukrajna és Horvátország területén találhatók, ezek egyikében találkoznak évente egyszer. A találkozókon így már régi ismerősként köszöntik egymást a települések képviselői, a baráti hangulatú összejövetelek egyre inkább összekovácsolják a vendégeket és a vendéglátókat, akik most is tartalmas, háromnapos programmal készültek.

Várdaróc másodszor volt házigazda

A drávaszögi Várdaróc 2012-ben adott otthont a 2. találkozónak, éppen abban az évben, amikor a település 800 éves fennállását ünnepelte. Most, 12 évvel később újra e település tölthette be a házigazda szerepét.

– Mindig fogódzót keresünk, és a gyökerekhez nyúlunk vissza, pont azért, hogy egy kicsit élhetőbb életet éljünk a jelenben, ugyanakkor valami maradandót is hagyjunk a jövőre. Ezt a célt szolgálta az egykori ötlet, az, hogy 2008-ban a motoros csoport elindult, és feltérképezte a Kárpát-medencében fekvő Daróc településeket. Egyfajta missziós utat vállaltak, amelynek az a létjogosultsága, hogy értékteremtő és közösségmegtartó szereppel bír, és úgy gondolom, hogy az évek során bizonyságot is tett erről, úgyhogy bízom az áldásos folytatásban – mondta el lapunknak Juhász Klára lelkipásztor a romániai Nádasdarócról.

Egy hétvége, ahol a daróciak Eszéket és a Drávaszöget is megismerhették

Pénteken volt a vendégvárás, idén összesen 8 település képviselői vettek részt a találkozón. Az első napon került sor az ünnepélyes megnyitóra, szombaton a környékkel ismerkedtek a résztvevők, Eszékre kirándultak, ahol többek között az NK Osijek új stadionját is megtekintették, ellátogattak a Kopácsi-rétre, a karancsi Szabó Pincészetben pedig borkóstolón vettek részt.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy immár másodszor adhattunk otthont ennek a találkozónak, amelynek nagy összetartó ereje van, baráti kapcsolatok alakultak ki az évek során. Igyekeztünk tartalmasan tölteni a hétvégét, ami, azt hiszem, sikerült is – tudtuk meg Micheli Zsolt házigazdától, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnökétől.

A program zárónapján, vasárnap a résztvevők elsőként kilátogattak Karakas Attila sírjához koszorúzni. Várdaróc szülötte nagyon ragaszkodott nemzeti identitásához, amit számos versében megfogalmazott, de a Darócok találkozóinak is rendszeres résztvevője volt. Ezt követően a helyi Tájház udvarán egy jegenyefát ültettek el, amihez minden település hozzáadta az általa hozott földet. A találkozó istentisztelettel ért véget Várdarócon. A jövő évi találkozóra a magyarországi Fülpösdarócon kerül majd sor.

A Kárpát-medencei szintű találkozó a zágrábi Kisebbségi Tanács, a HMDK és a Bethlen Gábor Alap támogatásából jött létre.