Várdaróciak a maglódi hagyományőrző disznóvágáson

0
227
10-maglod-1

Maglód Város Önkormányzata és a Maglódi Polgári Kör február 5-én rendezte meg a városi hagyományőrző disznótorral egy időben tartott Kárpát-medencei Magyar Találkozót, amelyen rész vettek a várdaróci helyi választmány tagjai is.

Pár évvel ezelőtt jártak először vidékünkön a történelmi Magyarország elcsatolt területeit bebarangoló Maglódi Polgári Kör tagjai, akik jó kapcsolatot alakítottak ki a HMDK vezetőivel, a dályhegyi magyarokkal.

A horvátországi magyarok már többször is élvezhették a maglódiak vendégszeretetét. Ezúttal a hagyományőrző disznótoros rendezvényükkel egybekötött Kárpát-medencei Magyar Találkozóra is küldtek egy meghívót. A meghívásnak a várdaróci Helyi Választmány tagjai tettek eleget.

Az egész napos kulturális rendezvény és a Turul-madaras emlékmű megkoszorúzása mellett került sor a disznótorra.

– A rendezvényen minden meghívott a tájegységének megfelelő étel készítését mutatta be, így mi a véres hurkával rukkoltunk elő, amit Bíró Rómeó készített el, akit egyébként településünkön ügyes kezű böllérként tartanak számon. Ételünkre azért is sokan voltak kíváncsiak, mert egyedül mi használtunk fűszerpaprikát – mondta el Micheli Zsolt, a várdaróci Helyi Választmány elnöke, aki hozzátette azt is, maglódi családoknál szállásolták el őket, akiknek ezúton is köszönik a szíves vendégfogadást.