Várdaróc: színes, vidám farsangzáró rendezvény

Várdarócon mindmáig megőrizték a kakasütés hagyományát, amit évről évre be is mutatnak. Ez a rendezvény mára turisztikai látványosság lett, így nemcsak a környékbeliek, hanem határon túlról is egyre többen kíváncsiak rá.

Régi, több száz éves hagyományt újítottak fel tizenöt éve Várdarócon. Az évek során a település minden civil szervezete csatlakozott a húshagyókeddi rendezvényhez, néhány esztendeje pedig ezt a napot a falu napjává nyilvánították.

Kedd délutánra lassan megélénkült a faluközpont, megérkeztek a Bellyei járás területéről a kakasjelmezbe öltözött óvodások és iskolások. Majd zajos, zenés menetet alkotva vonultak föl. A központban, csoportokba osztva, sorra próbálták meg eltalálni a plüss kakas fejét.

Micheli Zsolt, a szervezőbizottság elnöke, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület vezetője elmondta, pár évvel ezelőtt bővítették ki a programot a kicsik kakasütésével, azzal a céllal, hogy ők is megismerjék és tovább éltessék ezt a régi hagyományt.

Közben megérkeztek a lovas kocsik is, amelyekre felkerült a csónak és a kályha, amelyek az árvíztől való megmenekülést, a bő termést és a családi tűzhelyet szimbolizálják. Közben a nagyobb kakasok is „útra keltek”. A zenés kocsisor a főutcán haladt végig, a fiatal kakasok pedig körbeugrálták a kint álló asszonyokat, lányokat, és friss tojást vagy aprópénzt kaptak tőlük.

Több mint háromezer farsangi fánk fogyott el

A nézelődőknek, látogatóknak farsangi fánkot kínáltak – idén is több mint háromezer elfogyott belőle, az ügyes várdaróci asszonyok már korra reggel el kellett kezdeniük a tészta dagasztását, sütését.

Újra megtelt a faluközpont a kakasütésre várakozókkal. A plüssből készül szárnyasfejet  bekötött szemű leányok, asszonyok vették célba. Aki eltalálta, édességet kapott ajándékba, és úgy tartják, hogy az illető hamarosan férjhez is megy.

A kultúrotthon zsúfolásig megtelt nagytermében aztán Micheli Zsolt a szervezők nevében köszöntötte az egybegyűlteket, és köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. Az esemény vendége volt Jankovics Róbert magyar parlamenti képviselő és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója is, köszöntőjükben mindketten a szervezőket dicsérték.

Maglód ajándéka a várdaróci egyesületnek

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület több határon túli szervezettel, egyesülettel ápol baráti kapcsolatot, így folyamatosan látogatják egymás eseményeit. A magyarországi Maglód településsel a Maglódi Polgári Kör tagjainak köszönhetően vették fel a kapcsolatot, akik 11 éve szervezik meg az ún. Kárpát-medencei magyar találkozót, amelyen rendszeresen részt vesz Várdaróc küldöttsége is. A gasztronómiai-kulturális fesztiválnak minden évben egy kiemelt támogatottja is van, akinek a rendezvényt záró ökumenikus istentiszteleten összegyűjtött adományt felajánlják. Idén ez a Várdaróc Magyar Kultúregyesület volt. A 160 ezer forintos adományt a Maglódi Polgári Kör elnökhelyettese, Vaskó József és Tabányi Pál polgármester adták át Micheli Zsoltnak, az egyesület elnökének, aki megköszönte a maglódiak ajándékát.

A maglódi vendégek és a közönség is meggyőződhetett róla, hogy jó helyre került az adomány, az egyesület mindhárom művészeti csoportja kiváló produkciójával bizonyította ezt.

A tánc után a humoré volt a színpad, a vajdasági Bezdánból érkezett színjátszó csoport tagjai derítették jókedvre a közönséget. A színjátszók pár éve egy egész estét betöltő darabbal szerepeltek először Várdarócon, most pedig rövidebb bohózatokat adtak elő.

A kora esti órákban a kultúrotthon előtt kakaspörköltfőző-versenyt is rendeztek, a legjobb szakácsok között ismét helyiek jeleskedtek. A legjobb ételt Dominkovics János főzte, második a Bisztro Sporthorgász Egyesület csapata lett, a harmadik pedig Gyetvai Károly, aki a helyi önkéntes tűzoltók csapatának főzött. Fehér asztalhoz telepedve fogyasztották el a finom étket, és a késő éjszakába nyúló bállal koronázták meg a napot a kórógyi Aranycsárdás zenekar magyaros dallamaira.

Egy időre most ismét a szekrények mélyére kerül a kakasjelmez, ezzel véget ért a farsang.

A kakasütést a Bethlen Gábor Alap, a HMDK a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bellyei járás és a Bellyei járás Turisztikai Hivatala támogatta.