Vardarac: neuobičajena smotra folklora

16

Smotra folklora u Vardarcu, 14. po redu, neuobičajeno je održana u posljednju subotu u mjesecu studenome.

Kulturno društvo Vardarac osnovano je 2005. godine. Iza njega je izrazito dinamično razdoblje bogato događanjima. Tijekom proteklih godina organizirali su više velikih manifestacija i događanja. Takvi su na primjer kakašuteš, završno događanje poklada ili međunarodna smotra folklora, na posljednjem bude 300-400 sudionika.

Kažu da jedna zajednica opstaje dok god čuva ostavštinu svojih predaka i radi na tome da ju preda nadolazećim generacijama. Upravo iz toga razloga je kulturno društvo prije dosta godina pokrenulo ovaj festival, ali su pri tome mislili i na to kako će na ovaj način moći ugostiti one folklorne skupine i društva na čijim događanjima i oni redovito nastupaju. U početku su pozivali samo domaće skupine, a potom, kako su rasli kontakti društva, pristizale su skupine iz svih regija Karpatskog bazena.

-Ove godine smo smotru folklora malo neuobičajeno organizirali krajem studenoga, umjesto u ljeto, kao inače. Zbog vanjskih faktora, bili smo prisiljeni to ovako realizirati. Nagodinu ćemo to učiniti na uobičajen način, početkom ljeta, na otvorenome, s povorkom, uličnim balom i s pratećim programom Okusi regija, 15. Smotra folklora u Vardarcu čekati će svakoga – doznali smo od Žolta Michelija, predsjednika Kulturno-umjetničkog društva Vardarac.

Događanje je svojim prisustvom uveličao dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, koji je u svome govoru istaknuo svoj izvrstan kontakt s Vardarčanima i zaželio još jako puno uspješnih događanja njihovom kulturnom društvu.

I prijatelji kulturnog društva su prihvatili poziv na smotru, tako su kroz jedan sat pozornicu zauzeli pjesma i ples. Program je otvorila sve poznatija folklorna skupina Gerle, gledateljstvo im je nastup nagradilo ogromnim pljeskom. Osim njih, izuzetno dinamičnoj mađarskoj večeri doprinijeli su i, također domaćini, plesna skupina mladih Alfalusi, plesna skupina mladih Udruge za njegovanje običaja Mađara iz Korođa, plesna skupina mladih Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Laslova, folklorna skupina Csárdás iz Suze, mješoviti zbor Alfalusi i zbor Népdalkör iz Kotline zajedno s glazbenom skupinom Bohaj. Ovako započeto ozračje navečer se samo nastavilo kada je poslije smotre održan jedan „pinklec“ bal na kojemu su sudionici plesali do kasno u noć uz ritmove glazbene skupine Aranycsárdás iz Korođa.