Vardarac i Tibolddaróc povezuje i nogomet

0
12

Nedaleko mjesta Eger, u Tibolddarócu, koji leži podno planinskog lanca Bükk, održan je ovoga vikenda međunarodni turnir u malom nogometu, na kojemu je sudjelovala i ekipa Vardarca.

Prije više od jednog desetljeća jedna entuzijastična ekipa iz Tibolddaróca krenula je u otkrivanje svih naselja u Karpatskom bazenu koja u nazivu sadrže Daróc. Prešli su dugačak put, na kojemu su nastala brojna poznanstva i prijateljstva. Prvi susret naselja Daróc u Karpatskom bazenu organiziran je 2009. godine, a organizirao ga je inicijator, naselje Tibolddaróc, nakon nekoliko godina izostanka, 2012. godine susret je održan u baranjskom Vardarcu koji je tada obilježavao 800 godina postojanja. Od tada se naselja Daróc redovno međusobno sastaju. Tibolddaróčani su dalje razvili taj odnos, i svoj nogometni turnir u južnom dijelu županije Borsod-Abaúj-Zemplén učinili međunarodnim pozvavši naselja Daróc. Prvi međunarodni turnir održali su uz sudjelovanje ekipe iz Vardarca.

-Trebamo biti zahvalni onoj entuzijastičnoj ekipi iz Tibolddaróca, koja je prije nekoliko godina krenula potražiti u Karpatskom bazenu sva naselja imenom Daróc iz kojega je nastao jedan pobratimljeni odnos naselja koji simbolizira jedinstvo koje se prenosi izvan granica, a koje sada jača i uz pomoć nogometa – rekao je Žolt Micheli, predstavnik izaslanstva iz Vardarca.

Donacija Vardarca naselju Bene (Ukrajina)

Vardarac već dugo njeguje dobre odnose s naseljem Maglód, pokraj Budimpešte, redovno sudjeluju na Susretu Mađara Karpatskog bazena, kojega oni organiziraju, a na susretu su redovno prisutni i predstavnici naselja Bene (Ukrajina). Samouprava naselja Maglód organizirala je dobrotvornu akciju prikupljanja pomoći naselju Bene, čemu su se pridružile i udruge iz Vardarca.

-Na putu u Tibolddaróc stali smo u Maglódu, gdje smo u poglavarstvu predali zajedničku novčanu donaciju prikupljenu od civilnih udruga iz Vardarca (Kulturno-umjetničko društvo Vardarac, Lovačko društvo Vepar, Nogometni klub Vardarac), reformirane župe iz Vardarca i restorana Darócz i Citadella – rekao je Žolt Micheli, dodajući kako je važno u nevolji pomagati jedni drugima.