Vandalizmus: ismeretlen tettesek ledöntötték Petőfi mellszobrát Harasztiban

0
109

Szombat este ismeretlen tettesek megrongálták híres költőnk, Petőfi Sándor mellszobrát a szlavóniai Harasztiban. A kültéri szobrot ledöntötték annak talapzatáról, az ügyben a rendőrség is nyomoz.

Haraszti főterén 2014. március 15-én állították fel legismertebb költőnk, Petőfi Sándor kültéri mellszobrát. A hazaszeretetéről is ismert szabadságharcos bronzból készült mását Hunyadi László marosvásárhelyi szobrász készítette a helyi református egyház kérésére. A közadakozásból megépült szobornál azóta a helyi magyarok minden év március 15-én megemlékeznek 1848-49 hőseiről.

A horvátországi magyarság ezen nemzeti emlékhelye a hétvégén viszont vandálok áldozatává vált. A több mint félmázsás műalkotást valaki ledöntötte talapzatáról és a kövezeten hagyta. A műalkotásban szerencsére nem keletkezett kár, csak a talapzat rongálódott meg. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi motiválta a szobor elleni támadást, a rendőrség nyomoz az ügyben. Sokan úgy vélik, hogy színesfémtolvajok szemelték ki Petőfit, ám nem kizárt az sem, hogy magyarellenes megnyilvánulásról van szó. A történtekről Csiszár Norberttel, a Lacházi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnökével beszéltünk, aki elsőként észlelte a rongálást és értesítette a rendőrséget.

- Reklám -

– A Lacházi járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnökeként mélységesen elítélem ezt a vandalizmust. Bízom benne, hogy a rendőrség mielőbb megtalálja és felelősségre vonja a tettes(eke)t. Addig is mindent megteszünk az emlékmű mielőbbi helyreállításáért – mondta Csiszár Norbert, aki hozzátette, bízik benne, hogy március 15-én már a helyreállított szobor mellett ünnepelhetnek.

Magyarságunk parlamenti képviselője elítéli a történteket

– Szlavóniában és Baranyában évszázadok óta békében élnek együtt a magyarok és a horvátok. Hiszem azt, hogy azokat az egyéneket, akik bármilyen módon veszélyeztetik ezt a békés együttélést, hamar felelősségre fogják vonni a törvénynek megfelelően – mondta Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, aki hozzátette, hogy a szobrot az alkotó, Hunyadi László utasításai szerint minél előbb vissza fogják állítani.