Vandalizam: nepoznati počinitelji srušili spomen-bistu Petőfija u Hrastinu

0
14

U subotu navečer u slavonskom mjestu Hrastinu nepoznati počinitelji oštetili su bistu poznatoga pjesnika Šandora Petefija. Spomen bista je srušena sa postolja, policija vrši istragu.

Na glavnom trgu Hrastina je 15. ožujka 2014. godine podignuta spomen-bista najpoznatijem mađarskom pjesniku Šandoru Petefiju. Bista domoljuba i borca za slobodu napravljena od bronce, djelo je Lasloa Hunyadija, kipara iz Marosvásárhelya, na zamolbu lokalne reformirane crkve. Od tada se svake godine 15. ožujka mještani prisjećaju heroja događaja iz 1848-49. godine.

- Reklám -

Mjesto nacionalnog spomen obilježja za Mađare u Hrvatskoj je ovog vikenda bilo žrtva vandalizma. Više od pedeset kilograma tešku bistu je netko skinuo sa postolja i ostavio na zemlji. Na svu sreću, bista nije oštećena, nego samo postolje. Za sada se ne može znati što je bio motiv napada na spomenik, policija još vrši istragu. Puno ih misli, da su Petefijev spomenik htjeli odnijeti lopovi radivrijednosti bronce, iako nije isključeno niti to da je riječ o protumađarskom ispadu. O događaju smo razgovarali sa Norbertom Čisarom, predsjednikom Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Vladislavci, koji je prvi primijetio oštećenje i obavijestio policiju.

-Kao predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Vladislavci duboko osuđujem ovaj vandalizam. Nadam se da će policija ubrzo pronaći i privesti lopova/ve. I učinit ćemo sve kako bismo spomenik što prije vratili na mjesto – rekao je Norbert Čisar, koji je još dodao, da se nada kako će 15. ožujka oblježiti pored vraćenog spomenika.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine osuđuje događaje

-U Slavoniji i Baranji, Mađari i Hrvati stoljećima žive zajedno u miru. Vjerujem u to, da će one pojedince koji na bilo koji način ugrožavaju ovaj miran suživot, ubrzo privesti na odgovornost nadležne institucije – rekao je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj, koji je dodao da će spomenik što je prije moguće vratiti na mjesto prema uputama autora spomenika Lasloa Hunyadija.