Változatos vélemények az euró bevezetése kapcsán

0
84

A horvát kormány 2021 nyarán jelentette be, hogy 2023-tól az ország bevezeti az európai közös fizetőeszközt, az eurót. Ezzel kapcsolatban kérdeztük olvasóinkat. A vélemények megoszlanak, nem is csoda, hiszen a mindenkit érintő változás hordoz magában pozitív és negatív elemeket is.

Az európai közös fizetőeszköz, az euró idén ünnepli 20. születésnapját. Az új valuta 2002. január elsején került forgalomba 11 országban, és azóta már a tagállamok többsége és néhány unión kívüli ország is hivatalos fizetőeszközként használja. Utóbbiak sorát erősíti többek között a Vatikán, Monaco, Andorra, mellettük Koszovó meg Crna Gora, és furcsa módon Zimbabwe is.  Hamarosan, valamivel több mint két évtizeddel az első euróérmék kibocsátása után Horvátország is csatlakozhat az eurózónához.

Az új pénznem bevezetéséig még van egy évünk, az euróra fokozatosan „szoktatják át” a lakosságot; augusztustól mindkét pénznemben feltüntetik az összeget a bérek elszámolásakor, a bankosok is már ekkortól párhuzamosan használják mindkét valutát. A bankok szeptemberben kapják meg eurókészleteiket, őket a többi pénzintézet, a posták, a horvát Pénzforgalmi Ügynökség (Financijska Agencija – FINA), majd a kis- és nagykereskedelmi cégek követik.

A közös fizetőeszköz kereskedelmi forgalomba először 2023. január 1-jén kerül, és két héten keresztül párhuzamos használatban lesz. Január 15-től viszont csak euróval lehet majd fizetni mindenhol.

Nagy változás lesz ez a lakosság számára, amely mindenkit érint, éppen ezért nagyon sokaknak megvan róla a véleménye. Megkértük olvasóinkat, osszák meg velünk álláspontjaikat.

Déra Kornélia, Laskó

– Kicsit félek az euró bevezetésétől. A gazdasági szektorban – amelyben magam is tevékenykedem – az átállás pluszfeladatokkal jár majd, a különböző rendszerek átprogramozása ráadásul költségeket is von maga után. Magánemberként is kell majd idő, amíg megszokjuk az eurót, és érezni tudjuk az értékeket, árakat. Úgy tűnik majd, hogy „sokkal kevesebbe” kerül egy árucikk, amíg nem érezzük az arányokat az új pénznemben. Az átállás, úgy vélem, sok új változást jelent majd mindannyiunk számára. 

Buják Nándor, Erdőd

– Az euróra való átállás lehet, hogy az elején áremelkedéseket generál majd, és lesznek bonyodalmak, de ami a hosszú távot illeti, bizonyára pozitív lesz a hozadéka, mivel már gyakorlatilag minden téren az eurózónához tartozunk. Nagyobb értékű árucikk vásárlása esetén már most is legtöbben euróban számolunk. Az átállás szerintem idővel hozzájárul majd a gazdaság fellendüléséhez is és könnyíteni fog a mindennapjainkon.

Pešić Marko, Karancs

– Azon a véleményen vagyok, hogy az euró bevezetése Horvátországban áremelkedési hullámot fog elindítani, ahogy az eddig minden országban történt. Aggódom, mert az ország gazdasági helyzete már így sem fényes. Vállalkozásom olyan magyar cégekkel működik együtt, amelyek továbbra is többnyire forintot használnak a számlázásoknál, így nem várok nagy változást. A webáruházaim euróhoz való igazodása sem jelent különösebb problémát.

Kettős Lívia, Hercegszőlős

– Persze megfordult már a fejemben, hogy a már most is érezhető árnövekedés fokozódik-e majd az euró bevezetése után, de igazából semleges álláspontot képviselek a témában, nincsenek különösebb elvárásaim és aggodalmaim sem, egyszerűen elfogadom a változást. Az egységes pénznem mindenképpen előnynek számít majd abban az esetben, ha másik uniós országba utazunk, hiszen nem kell bajlódni a pénzváltással, és könnyebb lesz eligazodni az ottani árak között is. 

Pajrok Andor, Kopács

– Alapvetően értem az euró bevezetése iránti kormányzati törekvést. A közös valuta hozzájárulna az ország egyik legmeghatározóbb jövedelemtermelő ágazatának, a turizmusnak a fejlődéséhez azáltal is, hogy elősegítené az idegenforgalom növekedését gátló adminisztratív korlátok leépítését. Globális szinten az egységes valuta megkönnyítené a turisztikai szolgáltatások árainak összevetését, míg a pénzváltásból fakadó költségeket, az árfolyam-ingadozás kockázatait megszüntetné. Ugyanakkor más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy a lakosság rövid távon az árak növekedésére számíthat, különösen a szolgáltatások területén.