Válsághelyzetet okozott a koronavírus-járvány

0
59

A koronavírus terjedése nem lassul a fejlett világban, ezért egyre erőteljesebb lépésekkel próbálják a hatóságok új pályára terelni a járványt. A gazdasági hatások egyre nyilvánvalóbbak, a cégek szenvednek, teljes iparágak kerültek komoly veszélybe. Bezártak az iskolák és az óvodák Horvátországban és Magyarországon is. A napokban (március 15-17.) még keményebb korlátozó intézkedéseket hoztak Európa- és világszerte.

Horvátország

A koronavírus-járvány lassítása céljából hétfőtől (március 16-ától) két hétre bezárták az iskolákat és az óvodákat. Az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára a horvát közszolgálati televízió (HRT) közvetíti a tananyagot, míg a felső tagozatosok, a középiskolások és a felsőoktatási intézmények diákjai távoktatásban részesülnek, úgynevezett virtuális osztálytermeken keresztül.
Azok a szülők, akik nem tudják megoldani gyermekeik felügyeletét, beküldhetik őket az iskolákba, amelyek továbbra is működni fognak, vagyis a tanároknak be kell járniuk dolgozni. Ugyanez vonatkozik az óvodákra is.

Andrej Plenković miniszterelnök elmondta, a kormány a koronavírus leküzdésére irányuló gazdasági intézkedésekben a munkahelyek megőrzésére helyezi a hangsúlyt, ezért a kis- és középvállalkozások likviditása érdekében adóhalasztást helyez kilátásba.

Horvátországban kedden, lapzártánk idején összesen 69 koronavírussal fertőzöttet tartanak nyilván, közülük öten gyógyultak meg.

A napokban újabb korlátozó intézkedésekre számíthatunk, bezárnak majd a vendéglátóegységek, a színházak, mozik, bevásárlóközpontok is.

Az illetékesek arra kérnek mindenkit, hogy senki ne utazzon, és aki tud, tartózkodjon otthon, a fejleményekről és az újabb intézkedésekről pedig informálódjanak a 113-as telefonszámon, amelyet a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás céljával hoztak létre, és napi 24 órában hívható, valamint a https://vlada.gov.hr/koronavirus oldalon.

Magyarország

Magyarországon rendkívüli jogrendet vezettek be. A járvány megfékezése érdekében új korlátozó intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök. Magyarország határait lezárták, csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba. A rendezvényeket is betiltották. Azt kérik, hogy a koronavírus-járvány miatt a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el az emberek. Bezárják a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be. A sporteseményeket zárt kapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák kivételével. Megtiltották a felsőoktatási intézmények látogatását, a köznevelésben távoktatás lépett életbe. Az országhatár lezárásával kapcsolatban nemzetközi egyeztetések folynak.

Kedden a fertőzöttek száma a koronavirus.gov.hu oldal szerint 39-ről 50-re emelkedett, vagyis hétfőhöz képest 11 új fertőzöttet regisztráltak: egy kivételével mind magyar állampolgár.