Választási programjukat ismertették a HMDK jelöltjei

0
134
07-sajtotaj

Eszék – Kulturális autonómia, közpénzek átlátható felhasználása, kettős szavazati jog – többek között ezekről is szó volt azon a sajtótájékozatón, amelyet Jankovics Róbert és Szántó Tibor, a HMDK parlamenti képviselőjelöltjei november 21-én a HMDK új helyiségében tartottak.

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón a HMDK jelöltjei választási programjukat, legfontosabb céljaikat ismertették a média képviselői előtt. Jankovics Róbert négy legfontosabb célkitűzésüket emelte ki. Elsőként a kulturális autonómia fontosságára hívta fel a figyelmet, majd kihangsúlyozta,  nem megengedhető, hogy jól működő egyesületektől megvonják a támogatást csak azért, mert azok éppen a HMDK tagszervezetei. Az oktatással kapcsolatban elmondta, fontosnak tartják a magyar tannyelvű iskolák felzárkóztatásást az infrastruktúra szempontjából: a laskói és a kórógyi általános iskolának tornacsarnokot, a kórógynak óvodát, az eszéki magyar iskolaközpontnak diákotthont kell építeni.

– A HMDK régóta szorgalmazza és a jövőben is azon lesz, hogy egy önálló magyar rádió- és tévészerkesztőséget hozzanak létre a HRT-n belül. A mai gazdasági viszonyok közepette nagyon fontos a munkahelyteremtés, különösen fontosnak tartjuk a kisebbségi kvóta bevezetését az államilag felügyelt szektorokban, valamint régiónk gazdasági és idegenforgalmi fellendülésének elősegítését pl. EU-s pályázatok útján és továbbképzéseken keresztül – mondta Jankovics.

Szántó Tibor, átvéve a szót, elmondta, hogy ezekben a célkitűzésekben teljes mértékben támogatja Jankovics Róbertet, majd hozzátette, mindezek mellett azt sem szabad megengedni, hogy egy kisebbségi képviselő a mérleg nyelve legyen a törvényhozásban. Majd azt emelte ki,  hogy a közpénzek felhasználásának mindenkor átláthatónak kell lennie, az pedig, hogy egy parlamenti képviselő egy szervezet számára átengedjen pénzeket úgy, hogy a kedvezményezettek ne tartozzanak senkinek se elszámolással, nem tolerálható. Szántó elmondta, természetesen továbbra is síkraszállnak a kettős szavazati jogért.

 

A hangfelvétel arra példa, ahogyan a HMDK soha nem szeretné képviselni magyarságunkat

Jankovics a múlt héten nyilvánosságra került hangfelvételre is kitért, amelynek a tanúsága szerint a MESZ elnöke és alelnöke próbál megvesztegetni egy HMDK-s képviselőt.  A HMDK egyik célja az, hogy leszámoljon a korrupcióval, ami azt eredményezheti, hogy a jövőben egyetlen kisebbségi képviselőnek se juthat eszébe, hogy közpénzekkel embereket próbáljon meg átcsábítani egyik táborból a másikba. A hangfelvétel ennek az iskolapéldája,  a HMDK ilyen eszközökkel  sem eddig nem élt, sem a jövőben nem kíván élni.