Vajdasági utazáson a központ diákjai

227

Hetedszer kirándultak együtt a Rákóczi Szövetség révén Kárpát-medencei magyar diákok. A horvátországi magyarságot az eszéki Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ diákjai képviselték.

Háromnapos kiránduláson vett részt mintegy száz vajdasági, felvidéki, erdélyi, magyarországi és horvátországi magyar középiskolás a hétvégén, amelynek során Vajdaság történelmi és kulturális értékeivel ismerkedtek. A Délvidéki Utazás elnevezésű program során Szabadkára, Óbecsére, Törökbecsére, Nándorfehérvárra, Péterváradra, Csúrogra, Elemérre és Aracsra látogattak el a résztvevők. A kirándulásra egy-egy iskola hat személlyel, öt diákkal és egy kísérőtanárral jelentkezhetett. Horvátországból az eszéki magyar iskolaközpont öt középiskolás diákja és kísérőtanáruk, Kovačević Andrea történelemtanár vett részt.

– Egy igazán tartalmas kiránduláson vehettünk részt a hétvégén, amelynek során megismerkedhettünk a vajdasági magyar emlékekkel. A rendezők nagyon örültek, hogy pár évnyi kihagyás után ismét voltak horvátországi résztvevői is az eseménynek, így újabb honismereti rendezvényekre is meghívtak bennünket Kárpátaljára és a Felvidékre – tudtuk meg Kovačević Andreától.

A Rákóczi Szövetség elsődleges célja, hogy a Kárpát-medence területén élő középiskolások megismerjék a határon túli területek magyar kulturális és történelmi helyeit. A másik célkitűzés pedig az, hogy tartós kapcsolatokra tegyenek szert. Hogy tudatosodjon bennük, habár sok esetben határ választja el őket egymástól, mégis a több száz kilométerre lakó diáktársuk ugyanazt a nyelvet beszéli, mint ők. Ez egy nagyon fontos kapocs, amely összeköti a Kárpát-medencében élő magyarokat.

A Rákóczi Szövetség diákutaztatási programjaiba idén már közel hétezer Kárpát-medencei középiskolás kapcsolódott be.