Vajdasági színjátszók Várdarócon

0
425
09-vrdarc-6

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület meghívására december 5-én a bezdáni (Vajdaság) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói vendégszerepeltek Várdarócon, akik Louis Feydeau Faroktól fölfelé című komédiáját mutatták be Foki István rendezésében.

 

Bezdánban több évtizedes múltja van a színjátszásnak
A festői szépségű Duna menti vajdasági település, a horvát határtól mindössze négy kilométernyire lévő Bezdán korábban fejlett iparáról volt híres. A településen hajógyár működött, textilüzeme volt, és a mezőgazdasági szövetkezete is foglalkoztatta a helyieket, nyomdája 350 embernek adott megélhetési lehetőséget, de a Vajdaság-szerte 400 egységgel működő Turist Vendéglátóipari Vállalatnak is itt volt a székhelye. Mindez már a múlté: a lakosság nagy részének itt is a munkanélküliség nyomasztó problémájával kell szembenéznie.
A faluban több civil szervezet is működik, ezek egyike a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, amelynek legerősebb szekciója a színjátszó csoport, amely több évtizedes múltra tekint vissza. Jelenleg 20 aktív tagot számlál. Évente készítenek új előadást – általában a vidám, zenés darabokat részesítik előnyben.
Foki István, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, korábban 30-40 szereplős darabokat is be tudtak tanulni, de az elvándorlás, mint mindenre, így a színjátszásra is rányomta bélyegét. Most kisebb létszámmal, de annál nagyobb lelkesedéssel színészkednek, és hogy jó a csapat, bizonyítja az is, hogy az idei darabjukat otthon kétszer, Magyarországon pedig hétszer mutatták be. A 10., jubileumi előadásra pedig Várdarócon került sor.
Bíró Róbert, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület tagja látta az egyik bezdáni előadást, így az ő kezdeményezésére hívták meg a vajdasági színjátszókat Várdarócra.

 

09-vrdarc-4

 

Nagyon jól szórakozott a közönség
Várdarócról és a környékbeli településekről is érkeztek nézők, és mindannyian kíváncsiak voltak, hogy mit is takar a darab sejtelmes címe. Majd kiderült, hogy Toureq úr szeret halászni, méghozzá puskával. Couccoasé gyakran jár a tóhoz. Egy motelbe. Lumiére szerelmes. Bárkibe. A feleségek gondolkoznak, és itt a gond. De lassan a kérdésekre is választ kapunk: ki jár a tóhoz, kivel és miért? És mi lesz a vacsora? Vagy miért lakik itt egy orosz tábornok, aki fel-alá mászkál céltalanul a házban?  A jól kidolgozott karakterek, számtalan helyzetkomikum, megannyi csattanó gondoskodott arról, hogy valóban jól szórakozzon a közönség. Ezt pedig nagy tapssal jutalmazták.
A színjátszók vendégszereplését a HMDK is támogatta. Jankovics Róbert, a szervezet ügyvezető elnöke elmondta, az amatőr színjátszásnak közösségfejlesztő ereje van, ezek az emberek tevékenységükkel nemcsak a népi-nemzeti kultúrát szolgálják, hanem egyben ápolják hagyományainkat, ráadásul szórakoztató jellegű előadásaikkal egy kis vidámságot visznek az emberek életébe. Másrészt, mint fogalmazott, az ilyen vendégelőadások hozzájárulnak a magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez is.
Külön kiemelte, hogy a második világháborút követően sorra alakultak meg településeinken a magyar egyesületek, amelyek keretében színjátszó csoportok is működtek. Ezek közül a műkedvelőknek sikerült néhányat újraéleszteniük, így például Újbezdánban, Kopácson és Csúzán, akiknek a játéka a vajdaságiakhoz hasonlóan szintén meg tudja tölteni a nézőtereket.

 

 

A Várdaróc Magyar Kultúregyesület meghívására december 5-én a bezdáni (Vajdaság) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szí…

Posted by HunCro Médiaközpont on 9. prosinca 2015

 

{fcomments}