Vajdaságban lépett fel a dályhegyi és a kiskőszegi tánccsoport

0
131

Szüreti bált tartottak a hétvégén a vajdasági Doroszlón. A hagyományőrző mulatságnak magyarországi és horvátországi vendégei is voltak, köztük a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület és a kiskőszegi HMDK-alapszervezet népi tánccsoportja.

A doroszlói magyar kultúregyesület 1938-ban alakult, a Móricz Zsigmond nevet később vette fel. Legsikeresebb csoportja a Gyöngyösbokréta hagyományápoló néptáncegyüttes és a fúvószenekar. Évente több rendezvényt tartanak a helyi kultúrotthonban, ahol szinte mindig telt ház előtt lépnek fel a doroszlói műkedvelők. Közülük talán a legnépszerűbb az ottani emberek által szüretbálnak nevezett, amely a vajdasági értéktárba is bekerült.

A szüreti hagyományokat bemutató rendezvénynek része a zenés-táncos felvonulás, a körtánc és a kultúregyesületek bemutatkozása is, amelyen idén részt vett a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület tánccsoportja és a kiskőszegi HMDK-szervezet Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények táncegyüttese is. Mindkét egyesület baráti kapcsolatot ápol a vajdasági szervezettel.

A doroszlóiak kapcsolata régóta tart a haraszti Dózsa György Magyar Kultúregyesülettel is, rendszeres fellépői egymás rendezvényeinek, így az idei szüretbálon is ott voltak.

A dályhegyiek és a kiskőszegiek a fellépéseikre a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál és a Bethlen Gábor Alapnál elnyert támogatásokból tudnak elutazni.