„Vagy a magad számára…”

145
korrupcio

Juhászék megpróbálták megvesztegetni a HMDK-s képviselőt!

Újabb bizonyítékunk van arra, hogy a MESZ-ben valóban minden a hatalom és a pénz körül forog. Ezúttal egy hangfelvételről van szó, amelyet egy ismeretlen személy juttatott el szerkesztőségünkbe. Az ügyről Szőlősi Istvánt, a HMDK újgráci alapszervezetének elnökét is megkérdeztük, aki ugyan meglepődött a felvételen, de megerősítette, hogy a beszélgetésre valóban sor került pár évvel ezelőtt!


A hangfelvételen Juhász Sándor, a MESZ elnöke, Kel József, a MESZ alelnöke és Szőlősi István, a HMDK újgráci egyesületének elnöke, akkori megyei kisebbségi képviselő hangja hallható. A felvétel 2008 júliusában készült, és a hanganyag tanúsága szerint a két meszes megpróbálja rábeszélni Szőlősit, hogy hagyja ott a HMDK-t, és velük alakítsa meg az országos kisebbségi önkormányzatok koordinációját. Szerintük a MESZ és Szőlősi is sokkal jobban jár így. Kellék arról próbálták meggyőzni beszélgetőpartnerüket, hogy amit ők akarnak, az nagyon fontos mind a magyar kormány, mint a horvát kormány, de  a Savjet (Kisebbségi Tanács) szempontjából is, vagyis hogy az országos koordinációt mindenképpen a MESZ alakíthassa meg. – Mert mi úgyis előbb-utóbb megalakítsuk a másikat, annak ellenére, hogy ez már megvan – mondja Kel a felvételen.

 

Néhány „érdekes” megnyilatkozást megosztunk a kedves olvasóval is:

 

Kell: „…segítesz? Én a Koordinációról beszélek. Akkor mi készek vagyunk ezt, úgy mondom, meg is hálálni. Én szeretek nyíltan beszélni, nehogy félreértsél – megmondani. Pénzügyi és más javakban is. Tudod, hogy milyen pozícióban vagyunk a horvát kormánnyal?!”


Szőlősi: „Igen, igen…”


Kell: „Mi döntünk nagy részét a pénzosztásban a kisebbségi hivatalon keresztül. Azért mi most nem nyúltunk bele ebbe – na, kicsit maradjon így, ahogy van. De azért igyekeztünk, hogy veled itt, ha meg tudunk beszélni, ha te ebben partner vagy – mi is partnerek vagyunk másban amikor, ami neked, úgy érzed, hogy érdeked – vagy az egyesület számára, vagy a, vagy magad számára, vagy pedig a Koordináción keresztül. Én szeretek nyíltan beszélni, nem úgy hogy félreérts.”


Kell: „Ha bolintól rá, akkor ezt meg fogjuk hálálni.”


Szőlősi hosszú perceken keresztül próbálja meggyőzni Juhászt és Kelt, hogy őt nem érdekli a téma. Elmondja, hogy a koordináció már megalakult, annak ő tagja, és azt kéri Juhásztól és Keltől, hogy csatlakozzanak ők a már megalakult testülethez, és hogy vonatkoztassanak már el a két szervezettől, valamint a magyarság érdekeit helyezzék előtérbe.

 

Juhász: „Próbáljuk. Próbáltuk.”


Kel: „Eddig nem ment, de…”


Szőlősi: „Nem mind szervezetek, HMDK, MESZ vagy más.”


Kell: „De nem mindegy, hogy mi van ott, az sem mindegy. Megmondom őszintén. Mert nekünk érdekünk is van – egyik oldalon is, másik oldalon is – Magyarban is, Horvátban is. És nem mindegy, hogy ott, amikor összeülünk 12-en vagy többen, hogy hogyan fog ez a két, két mianeve, akartam mondani…- marad a régi vagy pedig mi ajánljuk a mienket. „


Juhász, a MESZ elnöke azt is elmondja, hogy egyelőre nem akarják bántani a HMDK-t, de ez nem marad mindig így.

 

Juhász: „Tehát mi bírjuk itten… Erről már beszéltünk is, hogy nyíltan beszélgetünk, akkor, ha pozitívan döntötök, vagy mit tudom én, akkor jöhet a másik része, és akkor majd, akkor bírunk arról is beszélni. Mi nem bántottuk most egyenlőre, nem akartuk bántani a HMDK-t,  mit tudom én. Mi tudjuk, hogy ki mennyit kap. Tudjuk, hogy ki mennyit, hogyan és hol. Tudjuk, hogy ki mennyit dolgozik. Mi itt, függetlenül attól, hogy egyik szemlére, másik szemlére, mindig voltak problémák, az utat nem tudjátok fizetni, jebi ga, meg ez, meg az, meg amaz.”


Majd Juhász kicsivel később folytatja:”Jó ok, de, ha kell, mi nyitottak vagyunk abban az értelemben, hogy azokat az anyagiakat, amit megkaptatok, megkaptátok idáig, és használtátok, és ebben a három évben biztos, hogy meg fogjátok kapni. Mert, ott is lesznek változások. Biztos, hogy nem fog úgy maradni, ahogy az idén volt. Két év múlván máskülönben a Józsi is ott fog lenni.”


Juhász: „Szóval, ilyen értelemben is tudunk segíteni. Konkrétan: ha én azt fogom mondani, hogy hát jövőre mi be tudunk lőni benneteket 50 000 kúnára, vagy mit tudom én, 40-re, akkor én vagyok, jebi ga. De, minden esetre…”


Kell:” Annyira be tudjuk lőni.”


A felvételen az is elhangzik, hogy a MESZ saját bázisát akarja kiépíteni az elkövetkező években. Minden pénzt a saját infrastruktúra kiépítésébe fektet. Valamint az eszéki magyar központról is szó esik – azt mondják, hogy „el fogják rendezni”, valamint hogy ”el is rendeztük”.

 

AZ EREDETI HANGANYAG