V4 – Nyugat-Balkán konferenciának adott otthont a zágrábi Liszt Intézet

0
32

Indítsuk újra Európát! címmel tartott szakmai konferenciát a Visegrádi Négyek parlamenti együttműködés, melynek jelenleg Magyarország tölti be a soros elnökségét.

A Visegrádi Együttműködés az Európai Unión belül, négy közép-európai tagállam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete. Az együttműködés célja ezen országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása. 2021. július 1. és 2022. június 30. között Magyarország tölti be az elnöki tisztséget, így május 13-án Magyarország zágrábi nagykövetsége angol nyelvű szakmai konferenciát szervezett, amelynek a Liszt Intézet adott otthont. A tanácskozáson többek között dr. Demcsák Csaba nagykövet is köszöntőt mondott.

– A Visegrádi Együttműködés több mint 30 éves együttműködése a közép-európai országoknak. A magyar elnökség egyik célkitűzése a Nyugat-Balkán európai integrációjának elősegítése, a nyugat-balkáni országok támogatása az Európai Unió felé vezető úton. Közismert, hogy Horvátország is nagyon aktív szerepet vállal ebben a kérdésben. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy szakértői konferenciát szervezünk, hogy a közép-európai országok szakértői, illetve néhány érintett ország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Koszovó szakemberei elmondják, milyen lehetőségeket látnak arra, hogy előrefelé haladjon az integráció. Különösen fontos ez most, hiszen a világ egy nagyobb konfliktussal, az Oroszország Ukrajna elleni agressziójával van elfoglalva, és fontos lenne, hogy ez a jelentős téma, amelyik a közvetlen szomszédságunkat érinti, ne szoruljon háttérbe – nyilatkozta Magyarország zágrábi nagykövete.

A szakértők szerepe a politikai szemléletmód alakulásában

Nyugat-balkáni perspektívák a V4-ek és a horvát kutatók szemével, valamint A nyugat-balkáni bővítéshez való hozzáállás témakörében tartottak két panelbeszélgetést a konferencián, amelyben kutatók, szakértők vettek részt.

– Kettős jelentőségük van ezeknek a rendezvényeknek. Az egyik az, hogy megmutatjuk, hogy a V4-ben hogyan tudunk együtt dolgozni három másik olyan országgal, amelyekkel azért nem mindig tökéletesek a kapcsolataink. Nemrég Szlovákiában a Beneš-dekrétumokra hivatkozva vettek el földet a magyaroktól, és a V4-ek pedig mindezek ellenére mégis együtt tudott konstruktív témákban működni, gondoljunk csak például az EU nyugat-balkáni bővítésére, a szomszédságpolitikára, fejlesztésekre stb. A másik jelentősége szerintem abban áll, hogy a kutatók szabadabban beszélnek, mint a politikusok. A jelenlegi résztvevő kollégák ilyenek, hiszen kiegészítik, színesítik azt a kormányzati álláspontot, amit egyébként sokszor csak nagyon „megszűrve” látunk a sajtóban, és ezáltal jobban meg tudjuk érteni a partnereinket. Teljesen más egy szakértői beszélgetés és egy politikai diskurzus, de a kettő nagyon jól kiegészíti egymást. Ezek a személyes találkozók tehát egy olyan komplex képet adnak a partnereink gondolkodásáról, céljairól, érdekeiről, amelyeket másképp nagyon nehéz lenne megszerezni, és bízunk benne, hogy ezáltal jobb döntéseket lehet hozni az együttműködésről is – tudtuk meg Ugrósdy Mártontól, a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatójától.

Ugrósdy Márton

A konferencia keretében a V4 plakátkiállítását is meg lehetett tekinteni a Liszt Intézetben. Orosz István grafikusművész, filmrendező így jellemezte a kiállítás jelentőségét:

„Négy ország, négy nyelv, tizenkét grafikus. Volt, hogy egymás nyelvét szótárazták, volt, hogy oroszul próbáltak szót érteni, volt, hogy angolul, de hamar rájöttek, közös nyelv is van. A plakát. Amit csak ezer szóval lehet elmagyarázni, az egyetlen képpel elmondható. Egy letett pont, egy elindított vonal, egy elkezdett rajz egy szalvétán, egy szájmaszkon vagy egy söralátét hátán… skiccek, vázlatok, »vizuális kommunikációk«. Félszavakból értettük egymást.”

A konferencián jelen volt többek között Milorad Pupovac szerb kisebbségi parlamenti képviselő és Jankovics Róbert, a szábor magyar kisebbségi képviselője is.