Uzgoj krava je posao s radnim vremenom od 24 sata

0
9

Obitelj Lenđel u Podolju govedarstvom se bavi više od pedeset godina. Tijekom godina gospodarstvo su neprestano unapređivali, i zahvaljujući tome postali su najveći proizvođači mlijeka u Baranji. Razvoju gospodarstva nije kraj, uskoro počinju s proizvodnjom sira.

Od uzgoja životinja svakako uzgoj krava zahtijeva najviše posla. Krave se muzu dva puta na dan i mora se voditi računa o tome da dobiju svu potrebnu njegu, jer svaki  manji nedostatak utječe na dnevnu količinu mlijeka. Dobro zna to i obitelj Lenđel koji danas imaju oko tri stotine grla goveda od toga 120 muznih krava.

-Naša obitelj već generacijama uzgaja krave i zbog toga imamo ogromno iskustvo u tome. Počeli smo s nekoliko grla, konstantno smo radili i razvijali farmu i zahvaljujući tome, danas već imamo puno goveda. Jako pazimo na njih, krave su jako osjetljive, vrlo je važno da se uvijek u isto vrijeme odvija mužnja, hranjenje i da doživljavaju što manje stresa. I nama je u interesu da se životinje dobro osjećaju jer o tome ovisi koliko će mlijeka dati – rekao je György Lengyel.

- Reklám -

One životinje koje ne mogu davati mlijeko, ljeto provode na pašnjacima, to im je prirodno okruženje, tamo se osjećaju najbolje.

U Hrvatskoj se drastično smanjio broj proizvođača mlijeka zadnjih godina, ponajprije zbog niske otkupne cijene mlijeka. Upravo se zbog toga u ovoj grani može preživjeti samo ako je gospodarstvo dovoljno veliko.

Neprekidno ulažu u svoje gospodarstvo

U industriji mlijeka je važno baviti se s više toga, naime, nikada se ne može znati kada će se dogoditi nekakva promjena koja može utjecati na poslovanje. Krave Lenđelovih u prosjeku dnevno daju 2500 litara mlijeka, koje od njih otkupi tvrtka Belje plus. Nedavno su odlučili da će se upustiti i u obradu mlijeka. Zahvaljujući potporama mađarske vlade, uspješno su sudjelovali na natječaju za velika ulaganja Zaklade Economica Hungarica, pa su tako započeli sa razvojem jednog postrojenja za proizvodnju sira. Pogon na dva kata gradi se u centru Podolja.

-Uvijek me je zanimala obrada mlijeka, zbog toga sam prije par godina završila jedan tečaj pripreme sira i već sam kod kuće pripremala nekoliko vrsta sireva i još neke proizvode od mlijeka. Veliki je interes za proizvodima kućne proizvodnje i zbog toga smo odlučili da ćemo napraviti pogon proizvodnje sira. U tome nam je ogromna pomoć bila potpora mađarske vlade, zbog čega smo jako zahvalni. Očekujemo da će pogon biti gotov do kraja godine i planiramo da ćemo oko 1000 litara mlijeka dnevno obraditi u pogonu –rekla je Melitta Lengyel.

Imaju i nasljednika

Na farmi Lenđelovih u Podolju, cijeli dan se radi teški posao. Prva muženja započinje u svitanje, a drugo može potrajati i do kasnih večernjih sati. U poslovima sudjeluje svaki član obitelji i odrađuju zadatke zajedno sa zaposlenicima. Iznimka nisu niti djeca Szintia i György, koji su u tome odrasli i svoju budućnost zamišljaju na jednaki način.

-Od malena sam puno vremena provodila među kravama, i još se i danas volim baviti njima. Upravo sam zbog toga odlučila da ću i svoje studiranje nastaviti u tome smjeru, pa sam se tako upisala na Poljoprivredni fakultet u Osijeku. I u budućnosti bih se voljela baviti proučavanjem i uzgojem goveda i njegovim unapređivanjem. Na to su me najviše motivirali moji roditelji, i naravno činjenica da obožavam biti među životinjama, bilo da je riječ o kravama, psima ili konjima – za naš list je izjavila Szintia Lengyel.