Úton a karácsony felé

90

DARUVÁR – A Daruvári Magyarok Közössége „Karácsonyi út” címmel rendezett ünnepi programot a város néprajzi múzeumában, ahol a magyar jeles napokat és a karácsonyhoz kötődő szokásokat mutatták be.

Ünnepre hangoló programjainknak se szeri, se száma, ezzel a nyugat-szlavóniai magyarok is így vannak. A Daruvári Magyarok Közössége múlt héten a magyar karácsonyi hagyományokat mutatta be a helyi néprajzi múzeumban. A cél az volt, hogy egyrészt egy kis néprajzi kiállítás révén, majd kultúrprogramon és gasztronómiai kínálaton keresztül vigyék közelebb a közönséghez azokat a hagyományokat, amelyek a magyar karácsonyi szokáskör részei.

– Tavaly a cseh közösség volt a házigazdája a karácsonyi hagyományok bemutatásának, ezt idén most mi, magyarok szervezhettük meg. Sok a közös, illetve hasonló szokás, és nagyon fontosnak tartjuk ezeket bemutatni és a fiatalokkal is megismertetni. A munkából mindenki kivette a részét, nagy volt a készülődés, hogy minél könnyebben hangolódhassunk az ünnepre – mondta el Sabo Snježana, a Daruvári Magyarok Közösségének elnöke.

Az egyesület hölgytagjai hagyományos karácsonyi süteményeket sütöttek, ami mellé teát, forralt bort és forralt pálinkát kínáltak. A programhoz csatlakozott a Pakráci Magyarok Közössége is, ők palacsintát sütöttek a résztvevők örömére. A zenei aláfestésért az egyesület Hungarika kórusa és a helyi általános iskola magyar anyanyelvápolásra járó diákjai feleltek karácsonyi énekekkel, majd a magyarországi Tenkes Zenekar következett. A Néprajzi Múzeumot erre az alkalomra ünnepi díszbe öltöztették.

A rendezvényen jelen volt többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke, Császár Zoltán eszéki magyar konzul, Vladimir Bilek parlamenti képviselő, Tanja Novotni-Golubić, Belovár-Bilogora megye zsupánhelyettese és Vanda Cegledi, Daruvár polgármester-helyettese is.

A program megvalósulását a HMDK, Daruvár városa és a Néprajzi Múzeum támogatta.