Útfelújítás Újbezdánban

0
235
06-UJbezdan

Újbezdán – A kis drávaszögi településen a jó idő beköszöntével megkezdődött a Középső utca útburkolatának felújítása, valamint a falu központjának korszerűsítése a körforgalom kialakításával. A felújítási munkálatokkal kapcsolatban Kovács Zoltán járási tanácsi képviselő és Pálinkás Krisztián, az előző járási vezetés tagja nyilatkozott.

A tervek szerint az egész Középső utca, melynek hossza megközelítőleg 650 méter, útburkolatának a felújítására, valamint a falu központjának korszerűsítésére, azaz körforgalom kialakítására kerül sor.

–  A munkálatok értéke 670 ezer kúna, melynek 90%-át az illetékes minisztérium, míg 10%-t a Petlovaci járás fedezi. A kivitelező az eszéki Gradnja cég, várhatóan a tavasz végéig fejeződik be a felújítás – nyilatkozta lapunknak Kovács Zoltán, a Petlovaci Járási Tanács tagja.

Mivel a felújítási tervek még az előző vezetőség idejéből valók, a részletekről Pálinkás Krisztiánt, az akkori elöljáróság tagját kérdeztük, aki elmondta, hogy a falu jelenlegi úthálózata 1981-ben épült, és azóta jelentősebb felújítás nem történt, emiatt egyes részeken már katasztrofális állapotok uralkodnak.

– 2005 végén, amikor beválasztottak a járási elöljáróságba, az akkori elöljáróval történt megállapodás egyik feltétele a falu úthálózatának felújítása volt. És mindenki, aki már építkezett, megérti, hogy több mint másfél évre volt szükség ahhoz, hogy elkészüljön az úthálózat felújításához szükséges összes dokumentáció. Mivel többmilliós beruházásról volt szó, az állami támogatásokat céloztunk meg. 2008 végén a Középső utcát érintő pályázat kedvező elbírálásban részesült, és 2009 tavaszán a szerződéskötésre is sor került az illetékes minisztérium és a járás között. A munkálatok viszont nem kezdődhettek el, mert a májusi választások eredményeképpen a járás élén változás történt. Az azóta eltelt közel két évre viszont nincs rálátásom – mondja Krisztián. Hozzátette azt is, annak nagyon örül, hogy az előző vezetésnek egy másik erőfeszítése is eredménnyel járt. Arról van szó, hogy több éven keresztül is bombázták kérésükkel a Megyei Utak Igazgatóságát a település főutcájával (az egyetlen megyei besorolású út a faluban), annak felújításával kapcsolatban, amiről nemrég a cég igazgatója úgy nyilatkozott, hogy még az idei évben sorra kerül.

A múlt év végén a járási költségvetés megszavazása előtt Kovács Róbert polgármesterrel közösen követelték, hogy a költségvetésben feltétlenül szerepeljen a Dráva utca felújítása is.

– Az elöljáró úr többször is azt nyilatkozta a médiának, hogy a szóban forgó utca felújítására idén sor fog kerülni. Reméljük, így is lesz. Természetesen minden előrelépésnek örülünk, amely a falunkat érinti, de igazán csak akkor lehetünk és leszünk elégedettek, ha az a több kilogrammnyi porosodó tervdokumentáció, amely a falu többi utcájának a felújítására vonatkozik, mind megvalósul – mondta végül Pálinkás Krisztián.