„Utazásunk 40 éve” – újbezdáni egyesületünk jubileumi ünnepsége

0
57

Szombaton tartotta évfordulós ünnepségét újbezdáni művelődési egyesületünk. A Szivárvány népdalkör megalakulásának a 40., a Kubikos tamburazenekar a 20., a Komikus Színjátszó Csoport pedig 10. évfordulóját ünnepelte.

Több évtizede annak, hogy valamilyen formában művelődési élet folyik Újbezdánban.

– Az egyesület hivatalos megalakulását 1980-tól számolják, amikor létrejött az asszonykórus, de már a múlt század közepén is volt színjátszó tevékenység a faluban, kisebb-nagyobb megszakításokkal – mondta el lapunknak Pálinkás Krisztián, a Baranyaszentistváni járás magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke, hozzátéve, a honvédő háború után, a hazatérést követően alakult meg az egyesület hivatalosan. Hamarosan létrejött az egyesület három szekciója: először a Szivárvány népdalkör, majd a Kubikos zenekar, legvégül pedig a Komikus Színjátszó Kör.

– Idén mindhárom szekciónk kerek évfordulóját ünnepli, ugyanis az asszonykórus 40, a zenekar 20, a színjátszó kör pedig 10 évvel ezelőtt alakult meg, ezért jobb időpontot nem is találhattunk volna az ünnepély megtartására – nyilatkozta lapunknak Horvát Ibolya, a kultúregyesület vezetője.

Azt is elmondta, mindhárom csoport heti rendszerességgel gyakorol hozzáértő vezetőkkel – a színjátszókat Gál Lívia, a zenekart Dudás István, az énekkart pedig Tomkó Sarolta vezeti –, hogy elérjék azt a magas szintet, amit a vasárnapi ünnepség közönsége is láthatott az újbezdáni Magyarok Otthona udvarában.

Horvát Ibolya és Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk köszöntőbeszéde után elsőként az énekkar és a tamburazenekar örvendeztette meg a nézőket népdalcsokrával, majd a többi fellépő következett a színpadon: az újbezdáni gyermektánccsoport két koreográfiával, a tamburazenekar külön nótacsokorral, legvégül pedig a komikus kör színjátszói csaltak mosolyt a nézőtéren ülők arcára. Előadásukat, mely a járványhelyzetre való tekintettel bővelkedett aktualitásokban, a csoport vezetője, Gál Lívia írta és rendezte.

Egy rövid vetítésre is sor került, melyben az egyesület 40 évét mutatták be néhány fénykép segítségével. Végezetül a szervezők ajándékkal és oklevelekkel köszönték meg a közreműködést azoknak, akik valamilyen módon kapcsolódnak az egyesülethez. Díszoklevelet adományoztak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek, Pálinkás Krisztiánnak, a Baranyaszentistváni járás magyar kisebbségi önkormányzata elnökének, a falu labdarúgó- és tűzoltó-egyesületének, a kultúregyesület támogatóinak, de Gárdos Béla eszéki magyar konzulnak is megköszönték a részvételét. Az esemény ünnepi fogadással zárult, melynek során a „születésnapi” tortát is felszeletelték.