Utánpótlás-toborzás a népi tánccsoportba

151
08-utanpotlas

Várdaróc – Utánpótlás-toborzás céljából a Várdaróc Magyar Kultúregyesület szervezésében heti két alkalommal tartanak zenés, táncos, játékos foglalkozást a várdaróci gyerekek számára. Alkalmanként 25-30-an vesznek részt a foglalkozásokon.

A foglalkozás célja a népi hagyományok továbbéltetése, népszerűsítése, a mindennapi kultúrában betöltött szerepének erősítése, a néptánc megszerettetése és az utánpótlás-nevelés.
– Már egy ideje tervezzük az utánpótlás-toborzás megszervezését, de miután megtudtuk, hogy idén nem részesülünk állami támogatásban, elkedvetlenedtünk. Ennek ellenére úgy gondoltuk, nem engedhetjük meg, hogy ez megakadályozzon bennünket terveink megvalósításában. A szülőkkel való egyeztetés, megbeszélés után a múlt héten megtartottuk az első foglalkozást, amelyen 30 gyerek vett részt Makovec Betília óvónő vezetésével, akinek ezúton is köszönöm a segítséget – mondta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.

 

Az első foglalkozás
Az első foglalkozás az ismerkedésről, barátkozásról szólt. Hiszen a gyerekek különböző iskolákba járnak, így év közben ritkán találkoznak.
– Különböző játékokkal próbálom meg oldani a kezdeti feszültséget. Fontos, hogy a gyerekek minél jobban feloldódjanak, hogy ne érezzék feszélyezve magukat a társaságban. Ezeknek megfelelően válogattam össze a játékokat is. A következő foglalkozásokra pedig már táncos játékokkal is készülök, szándékomban áll minél több népi játék felelevenítése, majd csak azután kezdenénk hozzá a néptánchoz – mondja Makovec Betília.
Az egyesületbe továbbra is várják mindazon 6 és 12 év közötti gyerekeket, akiket érdekel a hagyományápolás, a népi játékok és a magyar néptánc. A foglalkozásokat keddenként és csütörtökönként tartják 19 órától a kultúrotthonban.