Utánpótlás-toborzás a csúzai tánccsoportba

0
269
09-jokai

Csúza – A hét végén került sor a Jókai Mór és a Csárdás Ifjúsági Kultúregyesület évi közgyűlésére, amelyeken a tavalyi tevékenységről és az idei tervekről beszéltek.

A csúzai Jókai Mór Magyar Kultúregyesület folyamatosan bővíti tevékenységi körét. Nagy hangsúlyt fektetnek a magyar hagyományok ápolására, a fiatalok bevonása a munkába pedig abszolút fontosságot élvez. A csúzai Csárdás népi táncegyüttes az évek során már számtalanszor bizonyított, és egy generációnyi utánpótlást már fel is neveltek, akik a Hajnalcsillag nevet viselő gyermek-táncegyüttesben sajátították el a népi tánc alapjait.

A közgyűlésre vasárnap került sor, amelyen a falu többi civil szervezetének a képviselői is részt vettek.

– A közgyűlésen elhangzottak a tartalmi és pénzügyi beszámolók a 2010-es évre vonatkozóan, majd az idénre tervezett programokat vitattuk meg. Hetente egyszer továbbra is működni fog a Szivárvány rajzcsoport, amelynek új vezetője van Vojnović Ko-rina személyében. Idén is sort fogunk keríteni az immár 6. csúzai bornapokra. Terveink között szerepel még néhány kiállítás lebonyolítása is, valamint nemzeti ünnepeinkről is meg fogunk emlékezni. Emellett gyerekeket toborzunk a Hajnalcsillag gyermek-tánccsoportba, hiszen az eddigi tagok már a Csárdásban táncolnak, akikre nagyon büszkék vagyunk, hiszen továbbra is szorgalmasan dolgoznak. A táncolni kívánó gyerekeket már akár óvodás kortól szívesen látjuk, hiszen fontos számunka az utánpótlás nevelése – tudtam meg Kováts Zsuzsannától, a Jókai Mór MKE elnökétől.

Még több meghívásnak eleget tenni

A Jókait követően a Csárdás Ifjúsági Kultúregyesület is megtartotta évi közgyűlését.

– Idén is megszervezzük az arató- és a szüreti bált, ezek a rendezvények már hagyományosnak számítanak Csúzán. A tánccsoport egy új koreográfiával fog bemutatkozni a HMDK március 15-ei központi rendezvényén, és a legfőbb célunk idén, hogy minél több meghívásnak tegyünk eleget, és eljussunk oda is, ahova ez idáig nem sikerült – tudtam meg Fica Jánostól, az egyesület elnökétől.

A táncegyüttes nem minden meghívásnak tud eleget tenni, hiszen a legtöbben munkaviszonyban vannak vagy éppen tanulnak. Igazán elismerésre méltó az igyekezetük és a kitartásuk, amellyel ápolják a magyar kultúra egyik fontos ágát, és az értékeket átadják a felnövekvő nemzedékeknek.