Uspješnih trideset godina je iza DZMH ogranka u Novom Gradcu

4

DZMH ogranak Novi Gradac od svog osnutka radi na očuvanju mađarskog identiteta u maloj zajednici udaljenoj od većinskih zajednica Mađara. Dana 15. lipnja proslavili su trideset godina svog djelovanja.

U stvaranju zajednice malobrojnih Mađara koji žive u Virovitičko-podravskoj županiji, veliku ulogu ima DZMH ogranak u Novom Gradcu, koji tvrdi da možemo biti uspješni kao zajednica samo ako prihvatimo svoj identitet, svoje korijene i ako sačuvamo svoje tradicije. Od svog osnutka radi na tome da naši sunarodnjaci u maloj zajednici, udaljenoj od većinskog mađarskog stanovništva, opstanu.

Povodom tridesete obljetnice postojanja, udruga je 15. lipnja održala jubilarnu svečanost.

Na jubilarnoj svečanosti, predsjednik udruge, Ištvan Seleši, pozdravio je sudionike, uključujući Jánosa Magdóa, generalnog konzula Mađarske u Osijeku, Roberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara, Igora Pavkovića, zamjenika župana Virovitičko-podravske županije i Josipa Vučemilovića-Jurića, načelnika Općine Gradina. U svom govoru izrazio je zahvalnost Savjetu za nacionalne manjine Zagreb, Općini Gradina i ostalima koji su pružili potporu i pridonijeli organizaciji proslave, kao i uspješnom radu udruge. Iza sebe imaju izuzetno aktivnih i uspješnih 30 godina – rekao je predsjednik udruge, što je sažeto i u knjizi. Svaki sudionik događaja dobio je primjerak ove jubilarne publikacije.

Govorili su i počasni gosti, pohvalivši rad udruge i zaželjevši im uspješan nastavak, nakon čega je uslijedio kulturni program. Zajedno i zasebno nastupili su plesna skupina DZMH ogranka Novi Gradac i plesna skupina kulturno umjetničkog društva iz Dugog Sela. Domaćini su se predstavili i solo pjevanjem, a nastupili su i zbor Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije te plesni ansambl Boróka iz Barča (Mađarska).

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.