Uspjesi mađarskog prosvjetnog centra

14

Dramska skupina mađarskog prosvjetnog centra Osijek je sudjelovala na baranjskom kolu Susreta dječjih dramskih skupina u Pečuhu. Dobili su srebrnu nagradu i posebno priznanje. A ekipa Učeničkog doma prosvjetnog centra osvojila je srebrnu medalju u malom nogometu na državnom natjecanju Domijada.

Srebrna nagrada i posebno priznanje dramskoj skupini

U Pečuhu je 30. travnja održano baranjsko kolo 33. Nacionalnih susreta dječjih dramskih skupina Sándor Weöres. Na natjecanje se prijavila i dramska skupina Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Republici Hrvatskoj (PKCM, Osijek).

Na susretu su uglavnom bile predstavljene dječje skupine osnovnoškolskog uzrasta iz Pečuha i okolice, skupina Centra bila je sastavljena od učenika viših razreda koji također aktivno sudjeluju u Dječjoj dramskoj skupini Dörömb koja djeluje u sklopu Mađarskog kulturnog kruga Zrínyi u Osijeku.

– Obradu bajke „Sedmoglava vila” od Lázára Ervina odnijeli smo u Pečuh. Bio je to lutkarski prikaz, obnovljena verzija starije predstave koju smo prošle godine prikazali na završetku školske godine u Centru. Dobili smo srebrnu nagradu i posebnu nagradu za kreativnu vizualnu prezentaciju – izjavila je za naš list Ferenczy Nikolett, voditeljica školske dramske skupine, dodajući da je vrlo ponosna na svoj tim.

Uspjeh sudjelovanja je pozitivna potvrda za učenike glumce, iz čega crpe snagu i volju za nastavak, a uz to je susret pružio priliku za stjecanje novih poznanstava i sklapanje prijateljstava.

Nacionalni uspjeh učeničkog doma Centra

Rovinj je bio domaćin ovogodišnje manifestacije pod nazivom Domijada (natjecanje učeničkih domova), koja je ove godine održana po 47. put. U okviru ove manifestacije mladim talentima se pruža prilika za predstavljanje i natjecanje u sportu i kreativnosti.

Učenički dom mađarskog prosvjetnog centra iz Osijeka također je sudjelovao na događaju, i to s velikim uspjehom: njihova malonogometna ekipa, natječući se s najboljima u državi, osvojila je 2. mjesto i kući se vratila sa srebrnom medaljom. Učenički dom i prosvjetni centar izuzetno su ponosni na mlade koji su činili ekipu.

Hugyik Kettős Lívia, ravnateljica učeničkog doma PKCM, u izjavi za naš list rekla je da su se na regionalnom natjecanju prijavili u kulturno/umjetničkoj kategoriji, uključujući fotografiju, narodni ples i ostale likovne umjetnosti. U malom nogometu su osvojili prvo mjesto, čime su se kvalificirali za državno natjecanje u Rovinju.

– Naša ekipa bila je među pet najboljih nogometnih ekipa iz pet regija u državi i osvojili smo drugo mjesto. Naš uspjeh je tim značajniji jer smo jedan od najmlađih učeničkih domova u Hrvatskoj, i ovo nam je prvi put da smo se plasirali na nacionalnu Domijadu – ponosno je izjavila ravnateljica učeničkog doma, dodajući da su sada na nacionalnoj razini „stavljeni na kartu” što se tiče učeničkih domova.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.