Uskrsni programi, udruge darivale po mjestima

0
23

U brojnim mjestima mađarske udruge su najmlađima učinile ljepšim blagdane raznim radionicama i podjelom paketa.

Naš najveći vjerski blagdan je Uskrs uz koji se veže više narodnih običaja. Svake godine se za blagdane organizira više uskrsnih programa; u Osijeku se organizira program zvan Šarana jaja bojama grada, u Suzi se zalijevaju djevojke, u Lugu prikazuju uskrsne običaje, osim toga na više mjesta se održavaju radionice, a za najmlađe se organizira igra traženja pisanica.

- Reklám -

Zbog epidemiološke situacije nisu se održali svi programi, ali se na najviše mjesta organizirala podjela paketa.

Kotlina

Ogranak DZMH u Kotlini je u svome sjedištu organizirao igru traženja pisanica u subotu, čime su uljepšali blagdane najmlađima. Puno je djece sudjelovalo na programu, a zadatak im je bio sakupiti što više čokoladnih jaja skrivenih u stražnjem dvorištu sjedišta. Svako jaje je bilo označeno brojem koji je poput tombole sudjelovao u nagradnoj igri. Nakon toga je došao red na razne igre – sudionici su se natjecali u nošenju i kotrljanju uskrsnih jaja. A na kraju je ogranak DZMH – Kotlina darivao djecu.

Zmajevac

U Zmajevcu su Kulturno-umjetničko društvo Baranyai Júlia i Kulturno-umjetničko društvo József Attila organizirali uskrsnu radionicu i podjelu paketa čemu je reformatska parokija ustupila svoje prostorije. Melisa Fabian, aktivistica KUD-a Baranyai Júlia i jedna od organizatorica je za naš list izjavila da su podijelili šezdeset paketa uz potporu DZMH. Jedan dio djece nije mogao sudjelovati u programu zbog bolesti, njima je uskrsni zec poklone odnio kući.

Djeca iz Zmajevca su mogla sudjelovati na zanimljivim programima, bilo je traženja pisanica, nošenja pisanica i skakanja u vrećama, čime su podjelu uskrsnih paketa podigli na jedan obiteljski nivo.

Suza

Ogranak DZMH – Suza je u Kossuth-kući održao podjelu paketa zajedno sa igrom traženja uskrsnih jaja. Ovdje su Jožef Kozar, predsjednik ogranka i Kristian Horvát, kandidat za načelnika u Općini Kneževi Vinogradi, pozdravili prisutne. Kristian Horvat je osim programa u Suzi, uveličao svojim prisustvom programe i u Kotlini i Zmajevcu.

Za djecu je osim traženja pisanica organizirano i plesanje te je i ovdje uskrsni zec donio šezdeset paketa.

Karanac, Kamenac, Kneževi Vinogradi

U Karancu je Božo Čerkez, nezavisni vijećnik Općine, u suradnji sa Udrugom Mađara iz Karanca darivao djecu. Aktivisti udruge su zekine pakete raznosili po kućama. Aktivisti su podijelili uskrsne pakete djeci i u susjednim mjestima, Kneževim Vinogradima i Kamencu.

Lug

Blagdanska podjela paketa ne može izostati niti u Lugu, aktivisti Udruge mladih darivaju djecu u selu i za Božić i za Uskrs. Od Erika Munka, predsjednika udruge, smo doznali da su ovim putem uljepšali uskrsne blagdane stotinjak djece. Pakete sa slatkišima su svakome dostavilina kućni prag.

Vardarac

Kulturno-umjetničko društvo Vardarac svake godine održi radionice za djecu. I ove godine se održao ovaj program za mještane Vardarca, ali imajući u vidu epidemiološku situaciju, u manjem obimu. Program se održao u etno-kući, a djeca su i ovdje tražila pisanice. Osim toga mogli su se družiti sa životinjama, i još su organizatori djeci donijeli jedan od simbola Uskrsa, zeca. Svima koji su bili prisutni je prikazano tradicionalno bojanje uskrsnih jaja tehnikom kuhanja u ljuskama luka. Program je i ovdje završio darivanjem djece.

Kopačevo

U Kopačevu je ogranak DZMH dijelio uskrsne pakete djeci. Aktivisti ogranka nisu posjetili samo one obitelji koje imaju djecu, već su sve mještane Kopačeva obradovali ponekom sitnicom. Ekipa je obišla selo sjedeći na prikolici traktora.

Beli Manastir

Ogranak DZMH – Beli Manastir je u svome sjedištu organizirao podjelu uskrsnih paketa. Ferenc Kovač, predsjednik ogranka, je za naš list izjavio kako su darivali djecu članova udruge, dječaci su svoje poklone dobili u sjedištu ogranka, a djevojčicama i vrtićarcima je uskrsni zec poklone odnio kući, kako bi izbjegli veliko okupljanje. Članovi udruge ozbiljno shvaćaju opasnosti epidemije, naglasio je predsjednik, dodajući kako na žalost i u njihovim krugovima već ima onih koji su u karanteni. Nadaju se da su uspjeli djeci uljepšati blagdane u ovim teškim vremenima.

Korođ

Udruga za njegovanje običaja Mađara „Korogy“ je također organizirala uskrsni program u dvorištu svoga sjedišta. Od Zoltana Čerepesa, predsjednika udruge smo doznali da je programu prisustvovao i sami uskrsni zec koji je sa svojim pomoćnicima održao različite programe i malu predstavu djeci, koja su sa veseljem sudjelovala u bajkovitoj priči. Program je završen podjelom paketa. Organizatori su obratili pažnju na to da sve odgovara epidemiološkim uvjetima.

Hrastin

Povodom Uskrsa je i Udruga mladih Hrastin darivala djecu. Članovima udruge nije stran dobrotvorni rad, drže da je u ovim teškim vremenima osobito važno da se obrati pažnja na naše bližnje, a donijeti radost djeci je iznimno zahvalan rad. Program su ostvarili uz potporu DZMH.

Zagreb

U organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i ove godine je organizirana sada već tradicionalna izložba pisanica. Uzevši u obzir epidemiološku situaciju ove godine su napravili kratki film o izložbi koja prikazuje uskrsne običaje i tradiciju ukrašavanja pisanica deset nacionalnih manjina. Mađare u Zagrebu je predstavljalo Mađarsko kulturno društvo Ady Endre koji su prikazali mađarsku tehniku bojanja pisanica.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Povodom uskrsnih blagdana je i Vijeće mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije organiziralo podjelu paketa najmlađim članovima tamošnje mađarske zajednice. Poklone su djeci predali predstavnici DZMH iz Daruvara, Dežanovca, Velike Pisanice i Bjelovarsko-bilogorske županije, odnosno mađarski predstavnici općinskih vijeća. Zajednica Mađara Dežanovac je za mlade organizirala veselu radionicu bojanja pisanica.