Úrnapi ünnepségen a nőegylet

182
08-Urnapja-plmonostor-2

Pélmonostor – A Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet tagjai részt vettek a pélmonostori plébánia által szervezett, június 23-ai úrnapi ünnepségen.

A Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet alapvető célja, hogy feltárja és segítse visszaállítani a keresztény hagyományokra épülő szokásokat, kutassa és segítse a vallással kapcsolatos történéseket, segítse a felekezetek közötti megértés elmélyítését, a fiatalok nevelését illetően pedig segítse elő az emberbaráti szeretet és a vallásos életforma kialakulását. Számos magyar jellegű rendezvény résztvevői és szervezői, a város valamennyi nőegyletével szoros az együttműködésük, és tevékenységük híre „a határokon túlra” is elért, ezért különböző magyarországi és vajdasági meghívásoknak is eleget kellet tenniük. Tagságuk életkor szempontjából vegyesnek mondható, vannak idősebbek is, fiatalabbak is, de valamennyien egyformán bíznak a jövőben, az itteni magyarság megmaradásában. Azzal is tisztában vannak, hogy tettek hiányában, közösségi önszerveződés nélkül felmorzsolódás vár ránk.

– Megalakulásunk óta fontos feladatunknak tekintjük a helyi magyarság összetartását is. Elismerésnek tekintjük azt is, hogy a horvátok egyenrangú partnerként kezelnek bennünket, így múlt csütörtökön mi is részt vehettünk a pélmonostori plébánia által szervezett úrnapi ünnepségen, ahol elkészítettük nőegyletünk virágkápolnáját. Június közepén részt vettünk a mozgássérültek országos találkozóján is, amit Pélmonostoron szervezett a djakovo-eszéki püspökség, és amelyen közel ezer fő vett részt. Szomorú volt látni a sok mozgássérült fiatalt, az ő és családjuk problémája mellett eltörpülnek saját gondjaink – nyilatkozta lapunknak Bábli Mária, a nőegylet elnök.

08-Urnapja-plmonostor