Upisni paketi za one koji su odabrali mađarske škole

Početak je nove školske godine

0
23

Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj (FMPDH) i ove godine podijelio je pakete u kojima su učenici mogli naći sve one školske potrepštine koje su potrebne za miran početak školske godine. Vlada Mađarske pruža sve moguće potpore koje pomažu u očuvanju mađarskog identiteta – rekao je u Kopačevu, Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, prošloga petka, nakon čega je učenicima svečano uručio pakete za početak školske godine.

Nándor Csapó, predsjednik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, u svom pozdravnom govoru za roditelje i učenike, na dodjeli paketa za početak školske godine, naglasio je važnost obrazovanja na materinjem jeziku i njegovu prirodu očuvanja identiteta. Govorio je o važnosti višegodišnjeg programa stručne organizacije pod nazivom „Za mađarsko obrazovanje u Hrvatskoj“ i o raznim programima FPMDH kroz koje podupiru mađarsko obrazovanje i mađarske institucije. Roditeljima je zahvalio što su izabrali mađarske škole i izrazio zahvalnost zagovornicima programa, između ostaloga Ministarstvu nacionalne politike Mađarske i Zakladi Bethlen Gábor.

Potápi: Vlada Mađarske nastoji dati sve za to kako bi svi sačuvali mađarski identitet

-Vlada Mađarske podupire mađarske obrazovne institucije i kulturne organizacije u Hrvatskoj u interesu toga kako bi na ovom području svi mogli sačuvati mađarsku pripadnost i djecu odgajati na mađarski način – naglasio je u svome govoru Árpád János Potápi, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske.

Obraćajući se učenicima, naglasio je: nada se, kako će djeca, pored puno učenja, imati prilike izgraditi i dobru zajednicu, u kojoj se dobro osjećaju. Kako je rekao, vlada Mađarske želi pomoći u tome kako bi u što većem broju mogli očuvati mađarski identitet, iz tog razloga će učiniti sve kako bi se što veći broj djece upisalo u mađarski vrtić, a nakon toga u mađarsku osnovnu i srednju školu. Nakon toga pružaju potporu i mađarskoj mladeži u fakultetskom obrazovanju. Državni tajnik izrazio je nadu kako će prvašići, nakon vrtića, uspješno savladati prve prepreke i imati uspješnu prvu školsku godinu.

Učenike i roditelje, pozdravio je i predsjednik DZMH, Róbert Jankovics, koji je, također  zahvalio roditeljima, te je sažeo kako je DZMH u prijašnjim godinama nastojala pomoći i u budućnosti će osigurati potrebne potpore za mađarske institucije i učenicima koji se tamo školuju.

Zajednica Mađara grada Bjelovara i Zajednica Mađara Grubišnog Polja iznenadili su osnovno i srednjoškolce paketima za početak školske godine

U Etno kući Zajednice Mađara Grubišno Polje u Grbavcu prošle srijede bilo je vrlo živahno, naime ovdje su se okupila sva osnovnoškolska i srednjoškolska djeca koja su članovi Zajednica Mađara grada Bjelovara i Zajednice Mađara Grubišnoga Polja. Njihov trud i nastojanja na probama i nastupima, zahvalili su im paketima za početak školske godine. Njih dvadeset dobilo je pakete od bilježnica i školskih potrepština.

Paketi su sastavljeni od donacija više simpatizera, a podijelila ih je Slađana Biloš, predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Grubišnoga Polja. Djeca i roditelji zahvalni su za ovu donaciju, jer je svaka pomoć učenicima za početak školske godine dobrodošla u ovakvoj financijskoj situaciji.