Ünnepi fogadás és magyar tárlatvezetés Zágrábban

178

A zágrábi magyar nagykövetség október 21-én a Klovićevi Dvori Galériában rendezett ünnepi fogadást és magyar nyelvű tárlatvezetést az „Ars et virtus, Horvátország-Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége“ című kiállításon. Ünnepi köszöntőt Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott.

Az esemény résztvevőit Demcsák Csaba nagykövet köszöntötte, akit Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára követett.

– Ha magyar történelemről beszélünk, nemcsak a magyarság történetéről van szó, hanem mindazoknak a népeknek a történetéről, amelyek egykor közös hazában éltek, Magyarországon éltek és ezt az országot közösen építették. Így a magyar történelem egyben szlovák, román, ruszin történelem, de horvát is, és a horvát történelem egyben magyar história is – mondta beszédében az államtitkár, majd hozzátette: A Kárpát-medencében különösen ez a két nép egymásra támaszkodva, egymást védelmezve, egymást segítve élte túl az elmúlt évszázadokat.

A magyar-horvát kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozva elmondta: „Jó 800 évig volt közös a történelmünk, bár az elmúlt évszázadban mindkét részről voltak olyanok, akik tiltották, elítélték, megvetették, illetve letagadták, a múlt homályába próbálták burkolni ezt a közös történelmet. Azonban nagyon sokan voltak azok is, akik tudták, hogy mindez nem igaz, hiszen a két nép túl sem élte volna az elmúlt évszázadokat, hogyha nem együttesen lép fel Közép-Európában.” Majd így folytatta: ha jövőt fogalmazunk meg, akkor azt a jövőt csak közösen tudjuk elérni és közösen tudjuk úgy alakítani, hogy az a népeink számára pozitív legyen.

– Öröm számunkra az – hangsúlyozta –, hogy Horvátországban a magyar nemzetiségnek erős magyar képviselete van. Büszkék vagyunk arra, hogy a választásokon nagy számban vettek részt a magyarok és legitim kisebbségi parlamenti képviselőt választottak Jankovics Róbert személyében. Csakúgy, mint a magyarországi horvátok esetében, Magyarország is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarországi horvátok, az elmúlt évszázadokhoz hasonlóan, Magyarországot a hazájuknak érezzék.

A résztvevők ezt követően magyar nyelvű tárlatvezetés keretében megtekintették az „Ars et virtus, Horvátország-Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége“ című, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Klovićevi Dvori Galéria közös rendezésében létrejött kiállítást, amelyet Andrej Plenković miniszterelnök fővédnökségével szeptember 24-én Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrásokért felelős minisztere és Nina Obuljen Koržinek horvát kulturális miniszter közösen nyitottak meg. A tárlat november 22-ig látható Zágrábban.

Az eseményen a horvátországi magyar szervezetek, intézmények képviselői vettek részt. A meghívott vendégek között volt többek között Jankovics Róbert parlamenti képviselő és Pirityiné Szabó Judit, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője is.