Ünnepélyes májusfaállítás Ójankovácon

48

Az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület vasárnap tartotta előre hozott májusfaállító ünnepségét, melynek keretében kiállításra, gyermekfoglalkozásra és halfőzőversenyre is sor került.

A Vukovár-Szerém megyei Ójankovácon a 2007-ben alapított hagyományőrző egyesület felel a közösségi rendezvények szervezéséért, a népi hagyományok ápolásáért, tagjainak célja továbbá, hogy a fiatalokban is erősítsék a magyar önazonosság-tudatot.

Számos programot valósítanak meg évente, büszkék arra, hogy a szórványlét körülményei között is meg tudnak maradni, s nemcsak énekkaruk van, hanem a fiatalokat is be tudják vonni a munkába, akik számára gyermektánccsoportot működtetnek.

A májusfaállítás a múlt század derekáig volt szokás a faluban, melyet a hagyományőrző egyesület tagjai néhány évvel ezelőtt élesztettek újjá. Azóta minden évben állítanak „közösségi” májusfát a helyi Magyarok Otthonánál, az idei rendezvényre április 23-án került sor.

A májusfát a székház udvarában közösen díszítették fel, majd az „ültetést” követően táncra perdültek kicsik és nagyok egyaránt.

A májusfaállítás keretében az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület „nyílt napot” is tartott: kézimunkáikból, hímzett falvédőkből, festett üvegekből rendeztek be tárlatot székhelyükön a közönség örömére. A gyerekek régi játékokban mérhették össze ügyességüket, a felnőttek pedig a halfőző-versenyre nevezhettek be; a rendezvény zenés mulatsággal ért véget.