Unatoč sušnoj godini, nastala su dobra vina u 2022.

36

Gazdinski krug DZMH organizirao je proljetno kušanje vina u Suzi u okviru Plana Schams Ferenc, na  kojemu su proizvođači prezentirali po jedno vino iz prošlogodišnje berbe.

Ministarstvo poljoprivrede Mađarske početkom 2022. godine pokrenulo je program za razvoj povijesnih vinskih područja u Karpatskom bazenu pod nazivom Plan Schams Ferenc. Program obuhvaća brojne aktivnosti: manifestacije, obrazovanje, stručno osposobljavanje, marketing i osnivanje jednog centra vinara. I Gazdinski krug DZMH pridružio se Planu, kojemu je jedan od ciljeva poticanje vinara naše regije na udruživanje.

U okviru Programa, naši vinari sudjelovali su na Vinskom festivalu u Budimpešti, odnosno organizirali su već nekoliko kušaonica sokova Baranje. Cilj svega je promovirati vina ručnih, tradicionalnih podruma, odnosno potrošačima predstaviti otporne i stare sorte grožđa.

-Na programu u Suzi predstavljena su vina iz 2022. godine. Ovo je prva takva prigoda Gazdinskog kruga na koju je došao lijep broj proizvođača kako bi predstavili po jedan svoj proizvod – izjavila je za naš list Anastazija Balint Sabo, članica Gazdinskog kruga, domaći koordinator projekta.

Ukupno je jedanaest vinara Baranje donijelo svoje uzorke na kušaonicu održanu u Kossuth kući u Suzi. Među njima bio je i Ferenc Varga iz Zmajevca, u čijem nasadu se može naći više od sto dvadeset vrsta grožđa.

-Sakupljanje sorti grožđa moja je strast, imam više rezistentnih vrsta, koje nije potrebno prskati, dakle puno je ekonomičniji njihov uzgoj – izjavio je za naš list Ferenc Varga, dodajući kako je još jedan argument u prilog uzgoju ovih sorti taj što se sve više pesticida zabranjuje.

Kušaonicu je vodio Tivadar Balint, vinar podruma Sabo iz Karanca, koji je za naš list rekao kako ima pozitivna iskustva u svezi prošlogodišnje berbe.

-Za naš kraj, zadnjih godina su tipični ekstremni vremenski uvjeti, prošla godina je, na primjer, bila ekstremno suha, unatoč tome mi, vinari, možemo biti zadovoljni. Kušali smo sočna, pitka vina, karakteristična za ovaj kraj, možemo biti zadovoljni s kvalitetom berbe 2022 – izjavio je za naš list Tivadar Balint.

Gazdinski krug bi u okviru Plana Schams Ferenc i u budućnosti organizirao slične radionice kušanja vina, a među planovima im sudjeluju i stručna putovanja.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.