Ülésezett a megyei magyar önkormányzat

59

Vasárnap tartotta soros ülését a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat, amelyen beszámoló hangzott el az eddigi tevékenységükről, és jövőbeli terveket is megfogalmaztak.

A Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat fontosnak tartja a magyar nemzeti kisebbség helyzetének javítása, megőrzése és védelme érdekében aktívan együttműködni a megye területén működő magyar egyesületekkel, magyar önkormányzatokkal, valamint a magyar kisebbségi képviselőkkel és a szábor magyar parlamenti képviselőjével. Ezenkívül nagyon jó a kapcsolata más kisebbségi önkormányzatokkal, szervezetekkel. Aktívan részt vesznek a megyei kisebbségi önkormányzatok koordinációjának a munkájában.

Tagjai számos területen tevékenykednek, és nagyon fontosnak tartják, hogy a fakultatív magyarórákra járó diákok minél jobban elsajátítsák a nyelvet, ezért a testület igyekszik a lehetőségeihez mérten segíteni az anyanyelvápolókat, az elmúlt években különböző módokon nyújtottak már nekik támogatást. Ezenkívül a megyében jelenleg magyar nyelvet oktató pedagógusokat is támogatják. Mindezt a jövőben is szeretnék folytatni, ezekről és egyéb, a jövő évre vonatkozó programról is döntöttek a vasárnap tartott ülésen.

A tanácskozáson részt vett Jankovics Róbert HMDK-elnök, magyarságunk parlamenti képviselője is.