Ülésezett a laskói vadásztársaság

0
172

A laskói Fácán Vadásztársaság a hét végén tartotta tisztújító közgyűlésest. A vezetőség megválasztása mellett az idei évre szóló terveket is megvitatták.

A laskói Fácán Vadásztársaság közel 3000 hektáros területen gazdálkodik. Éveken keresztül a legnagyobb problémájuk a vadászház volt. Ugyanis a társaság több évtizeddel ezelőtt épített háza a falu alatti erdőben található, ami nehezen megközelíthető. Ezért egy ideig a valamikori postahivatal helyiségét alakították át vadászteremmé, pár éve viszont ezt az épületet is lebontották, így újra helyiség nélkül maradtak. Egy telekvásárlás is szóba került, míg végül egy, a település központjában lévő épületet vásároltak meg, amit nagylelkű támogatók segítségével mára sikerült használható állapotba hozni.

Vajda Miroslav, a vadásztársaság alelnöke elmondta, azért még terveznek kisebb munkálatokat az épületen, hogy alkalmas legyen kisebb összejövetelekre. A nagyobb rendezvényeiket pedig, csakúgy, mint a közgyűlést, a tavaly felújított laskói ifjúsági otthonban lesz lehetőségük megtartani.

– Végre megfelelő helyiség áll rendelkezésünkre településünkön a nagyobb összejövetelekre, így idén szeretnénk újra megrendezni a korábban szokásos vadpörköltfőző-versenyünket, valamint a novemberi Szent Hubertusz-napi vadászbált is – mondta az alelnök, aki hozzátette azt is, nemcsak ebben tudnak együttműködni az épületet fenntartó Ifjúsági Egyesülettel és HMDK-alapszervezettel, hanem továbbra is kiveszik a részüket a helyi rendezvények szervezéséből, így például a paprikafesztiválból is. Örömmel újságolta, hogy négy új taggal is bővültek.

Ami a feladatokat, problémákat illeti, elmondta, hogy a legnagyobb gond a vadásztársaságoknál a tagság teherviselő képessége: egy adott vadászterületnek jelentős a költségigénye, ám a vadásztársaságok egyedüli bevétele a tagsági díj. A több mint harmincfős társaságtól fejenként 1400 kúnás tagsági díjat szednek be, de ebből nem sok mindenre futja. Az összeg sokak számára probléma, így a csökkentését tervezik. Folyamatosan dolgoznak a vadkárok megelőzésén, ebben a helyi gazdákkal is jó az együttműködés.

Az ülésen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Munk Erik, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese is.