Újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz elnökévé

0
64

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökévé vasárnap a kormánypárt 28., tisztújító kongresszusán, Budapesten.

A kormányfőt 1406 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek.

A kongresszus újraválasztotta alelnöknek Novák Katalint (1396 szavazat), Kubatov Gábort (1392 szavazat) és Németh Szilárdot (1359 szavazat), a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére pedig Kósa Lajost (1387 szavazat) választották meg.

- Reklám -

A miniszterelnök beszédében megtisztelőnek nevezte, hogy ismét ő lehet a Fidesz elnöke.

Megegyezésre kell jutni Európa két fele között, de ennek világos feltételei vannak, például az, hogy nekünk jogunk van a keresztény szabadság törvényei szerint berendezni az életünket – mondta Orbán Viktor.

Az elmúlt évek magyarországi munkáját összegezve kifejtette: létrehoztak egy kereszténydemokrata államot, amelyhez két rendszerváltáson keresztül jutottak el.

Az elsővel megszüntették a szovjet világot, amelyet azonban végül szocialista rémkormányzás követett, „és csak rajtunk múlott, hogy utcai forradalom helyett az alkotmányos forradalmat választottuk”. Utóbbi volt a második rendszerváltás – folytatta –, amely nemzeti, keresztény rendszerváltás volt, a keresztény szabadság szellemében rendeztük be.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy még mindig a politika porondján vannak a december 5-i nemzetárulók, akik 2006-ban lovas rohamot vezényeltek, véresre verték a fideszes Révész Máriuszt, az országot gazdasági összeomlásba vitték, az embereket devizahitel-csapdába csalták. Nem is tudják, milyen szerencséjük van a magyar néppel – tette hozzá.

Az elkövetkező évtized feladatairól szólva a kormányfő kijelentette: a Fidesz lesz az a párt, amelyik elmondhatja magáról, hogy felszámolta a szegénységet Magyarországon.

Az októberi önkormányzati választásról a pártelnök azt mondta: az ellenzéki oldalon történt néhány dolog a parlamenti választás óta, egy Gyurcsányból két Gyurcsány lett, az egyik idehaza, a másik Brüsszelben gáncsolja a magyarok ügyét.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy sokak szerint szerencsés a csillagállás, nagy győzelmet arathatunk, de semmit sem szabad a szerencsére bízni. Megjegyezte: „a kommunisták mind ott lesznek, legyünk ott mi is”.

A hazáért vívott csata nem valamiféle balsors, hanem vissza nem térő lehetőség, hogy megmutassuk erényeinket. „Magyarország mindenek előtt, a Jóisten mindannyiunk fölött. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” – zárta beszédét.

A kongresszusra a HMDK vezetősége is meghívást kapott, a szervezetet Matijević Olivér ügyvezető elnök, Andócsi János alelnök és Jakab Sándor tiszteletbeli elnök képviselte.

A HMDK levélben is gratulált Orbán Viktornak az újraválasztásához

„Szervezetünk tagsága és vezetősége nevében szívből gratulálunk a FIDESZ elnökévé való választásához, és biztosak vagyunk abban, hogy az új vezetőség továbbra is az egyetemes/egységes magyar nemzetben gondolkodik annak legerősebb pártjaként, valamint hogy – szervezetünkkel együtt – az elkövetkező időszakban is a Kárpát-medencei magyarság javát fogja szolgálni” – fogalmazott levelében Jankovics Róbert HMDK-elnök.