Újranyitják a kisboltokat

130
BELFOLD-kisbolt

Azután, hogy pár évvel ezelőtt a nagy áruházláncok kiszorították, tönkretették a kis élelmiszerüzleteket és butikokat, amelyekből öt évvel ezelőtt még mintegy 20 ezer létezett, ez a kereskedelmi forma most újra visszatér. Ezeket az üzleteket azonban már nem a kiskereskedők, hanem a nagy üzletláncok hozzák létre.

Horvátországban egyébként jelenleg is csökkenést mutat a kereskedelmi forgalom, mindez annak az eredménye, hogy a háztartások jövedelme is csökkent, egyre alacsonyabb a foglalkoztatottak száma, és a rezsiköltségek drágulása miatt sokkal kevesebbet tudunk költeni, mint korábban.

Az elemzők a fogyasztás további csökkenésére számítanak, így a nagy kereskedelmi láncok vezetői úgy vélik, újra eljött a sarki kisboltok ideje, ahova, ha nem is nagybevásárlásra, de a napi tejért és kenyérért be-be térnek az emberek, akik aztán itt veszik meg azt is, amit a nagybevásárláskor elfelejtettek. Most pedig, hogy a városban egyre több az üresen tátongó üzlethelyiség, még válogatni is tudnak a kiadó helyiségek között.

A Konzum üzletlánc már korábban bekebelezett több kisüzletet, őszre a Spar is szeretne mintegy 350 kisboltot nyitni.