Újra ülésezett a művelődési kerekasztal

120
kerekasztal--1

Eszék – Április 25-én, szerdán került sor annak a művelődési kerekasztalnak az ülésére, amelyet HMDK-s alapszervezetek és kultúregyesületek vezetői alkotnak, és akik elsősorban arról tárgyaltak, hogy hogyan tovább? Mint ismeretes, Sója Dénes parlamenti képviselő javaslatára a zágrábi Kisebbségi Tanács a baranyai és szlavóniai HMDK-s szervezetek majdnem felének megvonta az idei támogatását.

A szervezetek túlnyomó többségének a képviselője részt vett azon a  rendkívüli ülésen, ahol arról tárgyaltak, hogy azok az egyesületek, amelyek idén támogatásban részesülnek, hogyan tudnának segíteni azoknak, amelyektől megvonták.

– Felháborító és felfoghatatlan számunkra, hogyan dönthetett így a Tanács, és milyen alapon vonta meg a tömbszerűen élő magyarság által működtetett szervezeteink majdnem felének a támogatását? A MESZ parlamenti képviselője, Sója Dénes ezt azzal magyarázza, hogy egy településen csak egy szervezet működhet. De ezek szerint ez csak a HMDK-ra vonatkozik, mert sem a többi kisebbségnél, sem a MESZ-nél ezt a kritériumot, amely mellesleg nem is szerepel a Kisebbségi Tanács feltételrendszerében, nem vették figyelembe. Semmi másról nincs szó, mint politikai leszámolásról, de mi nem fogjuk hagyni, hogy ellehetetlenítsenek bennünket, és mindent megteszünk, hogy szervezeteink tovább működhessenek – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

A szervezetek képviselői is felháborodásuknak adtak hangot. Elmondták, hogy ilyent még a szocializmus időszakában sem mertek volna velük megcsinálni, elképzelhetetlen lett volna, hogy magyar szervezeteket likvidáljanak.

– Nem döntheti el egy parlamenti képviselő, hogy melyik szervezet szép, és melyik csúnya. Ha van kritériumrendszer, nézzük meg, ki az, aki annak megfelel, de ezt tessék mindenkire vonatkoztatni. Nem fogjuk hagyni, hogy ez így maradjon. Minden lehetséges fórumot kihasználunk, hogy felhívjuk erre az igazságtalanságra a figyelmet, így az Európai Parlamentet vagy a soron következő kormányközi vegyes bizottsági ülést is. Ami az idei programokat és a szervezetek működését illeti, jól megtervezzük és összehangoljuk a rendezvényeket. Néhány az idén elmarad, a szervezetek működését pedig pályázati pénzekből fogjuk segíteni – mondta Kriják Krisztina, a művelődési kerekasztal koordinátora az ülésen.