Újra szól a csúzai református templom harangja

0
114

Csúza: a református templom harangját megszólaltató berendezés a közelmúltban meghibásodott, melyet most a magyar kormány és a HMDK finanszírozásával hozott rendbe Konkoly József magyarországi szakember.

Ma már a legtöbb helyen nem emberi erővel harangoznak, hanem elektromos berendezés húzza a harangot, de gyakori – kevésbé elegáns – megoldás, hogy a toronyba szerelt hangszórókon keresztül szólalnak meg a harangok.

A csúzai református templom utolsó harangozója Kovacsevics Antal volt, aki délben, istentiszteletkor, halálesetkor és az ehhez kapcsolódó szertartásokkor húzta a harangot. A szerkezetet a 2000-es évek elején villamosította Konkoly József magyarországi szakember, aki akkoriban Drávaszög-szerte látott el hasonló megbízásokat.

A csúzai templomtorony berendezése a közelmúltban meghibásodott.

– Az elmúlt években sajnos több probléma is volt, a templomunk beázott, villám csapott a tornyába, javításokat kellett végezni rajta. A harangozást végző szerkezet is meghibásodott, ennek javítása elég költséges volt, amelyet a magyar kormány és a HMDK finanszírozott – nyilatkozta lapunknak Varga György, a falu lelkipásztora.

A csúzai egyházközség képviselői a szakemberekkel

A renoválást Konkoly József és csapata végezte.

– Örömmel jövünk e vidékre, ahol sok templomban dolgoztunk már. A csúzai harangmágnest több mint húsz évvel ezelőtt tettük fel, most pedig azért hívtak ismét, mert valami miatt megszorult a lengetőszerkezet és kiégett. Itt negyven kilogrammnál több zománchuzalt kellett felhasználni, ami sajnos elég költséges, de végül is a szerkezet több mint húsz évet kibírt, reméljük, hogy most megint egy emberöltőn át működni fog, sokak örömére – nyilatkozta lapunknak Konkoly József, a harangvillamosítás és toronyóra-szerkezetek mestere.

Konkoly Művek: félévszázadnyi tapasztalat a harangvillamosítás és toronyóra-működtetés terén

A Konkoly Művek közel fél évszázada működik, Magyarország területén több mint 500 toronyórát készítettek, illetve újítottak fel. Konkoly József munkája a Sevillai Világkiállítás Magyar Pavilonjának 14 harangból álló, elektronikusan vezérelt harangjáték-szerkezete, de ő tervezte és készítette Miskolcon azt a virágórát, amelynek percmutatója 9 méter átmérőjű körön fut, s amely jelenleg Európa legnagyobb virágórája. A legjelentősebb munkákon kívül még legalább 1000 templomban az általa felszerelt lengetőszerkezet és vezérlőóra működteti a harangokat.

Konkoly József

A Konkoly Művek által kifejlesztett lengetőszerkezet lényege, hogy pontosan úgy működik, mintha a harangokat kötéllel húznák, így – más szerkezetekkel ellentétben, melyek kíméletlenül mindkét irányba rángatják a harangot – nem okoz károsodást a harangban.

A Konkoly Műhely felhívja a figyelmet, ezentúl is vállalnak vidékünkön munkát a harangvillamosítás és toronyóraépítés, vezérlés és szervizelés terén, az érdeklődők a Facebookon és weboldalukon (Konkoly Művek Kft.) is informálódhatnak.

A két harang ismét istentiszteletre hívhatja a csúzaiakat

Csúzán a reformátusok temploma egy impozáns dombon magasodik a falu fölé, mely mára a település jelképévé vált. A 13-14. század fordulóján épült itt először gót stílusú templom, melynek romjaiból később református templomot építettek. Jelenlegi formáját 1869-ben nyerte el. Az első világháború alatt három harangja közül kettőt elvittek, az 1930-as években újat vásárolt a falu közössége. Ma két harang lakik a csúzai református templom tornyában, melyeket mostantól ismét megkondíthat a felújított lengetőszerkezet, hogy delet jelezzenek és istentiszteletre szólítsák a híveket.