Újra olyan lelkes és aktív a laskói tűzoltószervezet, mint régen

0
68

Egy évvel ezelőtt választották meg Vajda Gábort a laskói önkéntes tűzoltóegyesület elnökének. Vele beszélgettünk a szervezet tevékenységéről, helyzetéről és a tűzoltómunkáról.

A drávaszögi magyar településeken több mint százéves múlttal rendelkeznek az önkéntes tűzoltóegyletek. A laskóiak 1894-ben alapítottak tűzoltószervezetet, ebben az időben száznál is több tagot tartottak nyilván. Folyamatosan működtek kisebb-nagyobb megszakításokkal.

- Reklám -

Vajda Gábort tavaly választották meg elnöknek, aki elégedetten tekint vissza az elmúlt egy évre.

Az elmúlt év sikereiről és a jövőbeli tervekről

Gábor elmondta, az eltelt időszakban megduplázódott a taglétszámuk, jelenleg több mint húsz tűzoltójuk van, általános iskolás korú fiatalok is részt vesznek a munkában.

– Tagságunkból kilencen tettek nemrég tűzoltóvizsgát, igyekszünk fejlődni. Sajnos a járványhelyzet hátráltatja a munkánkat, de bízunk benne, hogy hamarosan elindíthatjuk a gyakorlatokat, és versenyekre is járhatunk majd – nyilatkozta lapunknak a tűzoltóelnök.

Ami az egyesület infrastruktúráját illeti – folytatja –, tűzoltóotthonuk új építésű, a nyílászárókat viszont cserélni kellene, ezenkívül a fűtés is bevezetésre vár. Felszerelést a bellyei tűzoltószervezettől kaptak, tíz tagjuk számára biztosított védőruhát, uniformist a járási szintű egyesület. Rendelkeznek egy kisbusszal, tűzoltókamionra viszont szükségük volna.

Vajda Gábor éves elnöksége alatt a tűzoltóotthon és a felszerelés fejlesztése, valamint a versenyekre való felkészítés mellett egy tűzoltókamion beszerzését is célul tűzte ki, hogy készen állhassanak a bevetésre, ha a helyzet úgy hozza.

A tavaszi nádégetések során gyakoribb a riasztás, mint aratási szezonban

Ami a tűzeseteket illeti, újjáalakulásuk óta szerencsére nem alakult ki olyan helyzet a településen, hogy szükség lett volna a laskói vagy akár a profi tűzoltókra.

A tűzoltók fontos feladata a sürgősségi helyzeteken túl az állandó jellegű ügyelet aratás/cséplés idején, melyet a bellyeiekkel közösen végeznek. Vajda Gábortól megtudtuk, tavaszonként több tűzesettel néznek szembe, mint aratási szezonban, mert ilyenkor gyújtják meg a nádasokat, kanálisokat horgászhely kialakításának a céljával, a kullancsok irtása érdekében, vagy hogy csigát lehessen szedni. Ilyenkor gyakrabban van szükség a tűzoltók segítségére, mert előfordul, hogy elveszítik az uralmat a tudatos égetés felett, míg aratáskor az emberek sokkal óvatosabbak.

Éles helyzetek

Vajda Gábor

Vajda Gábor pályafutása során számos vészhelyzet részese volt, valamennyiben sikeresen avatkoztak be a laskói tűzoltók.

– A legnagyobb tűzeset, ahol jelen voltam, Bokroshátpusztán (Zlatna Greda) történt öt évvel ezelőtt, amikor az ökoközpont égett. Ezenkívül is voltak komolyabb akcióink, számos ház oltásában vettünk részt sikeresen, olyan eset is volt, hogy mire kiértek a hivatásos tűzoltók, már megakadályoztuk a lángok továbbterjedését – mesélt az éles helyzetekről Vajda Gábor, aki egyébként harminc éve tűzoltó.

Tűzoltó-egyenruhában az egész család

– Nálunk az egész család tűzoltó: a nagyapám is az volt, az édesapám, a bátyám, jómagam, a feleségem, és most már a lányom is tagja az egyesületnek. Kiskoromtól kezdve versenyekre jártam, majd levizsgáztam, és szépen lassan, felfelé haladva a ranglétrán, az altiszti rangig jutottam – mondja a laskói tűzoltók vezetője, hozzátéve, azt szokták mondani, a tűzoltóság segítségére inkább soha ne legyen szükség, azért, sajnos, mégiscsak előfordul, hogy nélkülük nem megy, és rendkívül hálás dolog, hogy tehetnek valami jót embertársaikért, a közösségért.